Oasen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oasen
Aandeelhouder Gemeenten voorzieningsgebied
Oprichting Huidig: 2005, Historisch: 1883
Hoofdkantoor Gouda, Nederland
Producten Drinkwater
Omzet € 78,8 miljoen (2011)
Winst € 5,9 miljoen (2011)
Website www.oasen.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Oasen is een drinkwaterbedrijf in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het bedrijf produceert drinkwater voor ongeveer 750.000 mensen en 7.500 bedrijven in het oostelijk deel van provincie Zuid-Holland en beheert daar ook het waterleidingnet. Het hoofdkantoor staat in Gouda, de zuiveringstations, pompstations en winvelden liggen verspreid door het voorzieningsgebied. Het voorzieningsgebied heeft een oppervlakte van 1115 km². Per jaar levert het bedrijf zo'n 45 miljoen m3 water. De naam Oasen betekent brenger van leven.[bron?]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw was Gouda zeer zwaar vervuild. Omdat de volksgezondheid ernstig in gevaar kwam, mede door uitbraak van cholera, besloot de gemeente om in 1883 de Goudse Waterleidingmaatschappij op te richten. Vanaf 3 december dat jaar werd er drinkwater geproduceerd en geleverd op 165 aansluitingen.

In 1990 gingen een aantal drinkwaterbedrijven samen in 1 nieuw drinkwaterbedrijf: Waterleidingbedrijf Zuid-Holland Oost (WZHO). Eind jaren 90 leek het erop dat nuts-bedrijven geprivatiseerd zouden worden, waarop een nieuwe fusiegolf onder drinkwaterbedrijven volgde. In 2001 fuseerde WZHO met 2 andere drinkwaterbedrijven tot een coöperatie, genaamd Hydron. WZHO ging daarin verder onder de naam Hydron Zuid-Holland. Hydron oriënteerde zich op nieuwe markten, producten en diensten. Hydron Zuid-Holland wilde zich als maatschappelijk bedrijf niet bezighouden met commerciële activiteiten en besloot uit de coöperatie te stappen. Dit gebeurde eind 2004. Op 1 december 2005 werd Hydron Zuid-Holland omgedoopt tot Oasen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]