Obelia bidentata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Obelia bidentata
Obelia bidentata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Hydrozoa (Hydroïdpoliepen)
Orde:Leptothecata
Familie:Campanulariidae
Geslacht:Obelia
Soort
Obelia bidentata
Clark, 1875
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Obelia bidentata (dubbelgetande zeedraad) is een hydroïdpoliep uit de familie Campanulariidae. De poliep komt uit het geslacht Obelia. Obelia bidentata werd in 1875 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Clark.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Obelia bidentata is een koloniale hydroïdpoliep die bestaat uit rechtopstaande, zigzaggende maar slanke hoofdstelen (stolonen) van ongeveer 15 cm hoog. De kleur is vrijwel kleurloos tot doorschijnend wit. De zijtakken komen paarsgewijs voor, en afwisselend aan weerszijden van de stengel bevinden. De kleine takken zijn delicaat. De hydrotheca, ca. 0,5 mm groot, is lang en knobbelvormig en heeft een karakteristieke rand: het is getand, en de tanden hebben ieder weer twee scherpe punten.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van Obelia bidentata loopt van de Oostzee en de Noordzee tot West-Afrika, inclusief de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Aan de oostkust van Noord-Amerika van Cape Cod tot Florida en de West-Indische eilanden; aan de westkust van Puget Sound tot Zuid-Californië. Deze soort groeit op alles wat hard is, zoals stenen en rotsen, houten palen, wrakken, schelpen en ook vaak op grote wieren. Deze soort komt op verscheidene plaatsten voor langs de gehele Nederlandse Noordzeekust.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: