Oberliga Niedersachsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oberliga Niedersachsen
gesticht
2010
Land
Vlag van Duitsland GER
Map of Germany:Position of Lower Saxony highlighted
Deelstaat
Vlag van Nedersaksen Nedersaksen
promotie naar
Regionalliga Nord
degradatie naar
Landesliga Braunschweig
Landesliga Hannover
Landesliga Lüneburg
Landesliga Weser-Ems
aantal clubs
20
niveau
5
kampioen 2011-12
Goslarer SC 08

De Oberliga Niedersachsen is een van de hoogste amateurdivisies in het Duitse voetbal. De liga werd in 2010 gestart nadat een fusie tussen de Oberliga Niedersachsen Ost en West. Oberliga Nord na de invoering van de 3. Liga werd opgeheven. In deze klasse spelen verenigingen uit het oostelijk deel van de deelstaat Nedersaksen. De winnaar speelt een promotiewedstrijd tegen de winnaar van de Oberliga Niedersachsen West voor een plaats in de Regionalliga Nord.

De Oberliga Niedersachsen Ost is een van de 14 liga's die het vijfde niveau in het Duitse voetbal vormen.

Geschiedenis[bewerken]

Het voetbal in Duitsland heeft een geschiedenis van zeer regelmatige wijzigingen in het systeem. De huidige Oberliga's in Nedersaksen hebben hun voorlopers in 1949, toen voor het eerst twee parallelle hoogste amateurklassen werden ingevoerd. Die bleven bestaan tot 1963 toen landelijk de Bundesliga werd ingevoerd, wat aanleiding was voor een nieuwe indeling van het gehele systeem.

De twee klassen bleven wel bestaan, maar waren na de invoering van de Regionalliga's nu het derde niveau. Samen met Bremen, Hamburg en Sleeswijk-Holstein vormden beide Nedersaksen-liga's de basis voor de Regionalliga Nord. Een jaar later werden beide groepen samengevoegd tot een Amateurliga Niedersachsen. In 1974, na de introductie van de 2. Bundesliga en de nieuwe Oberliga's werd de Amateurliga, nu hernoemd tot Landesliga Niedersachsen, het vierde niveau. De naam werd in 1979 gewijzigd in Verbandsliga Niedersachsen, maar bleef bestaan uit een klasse.

In 1994 werd de Regionalliga Nord opnieuw ingevoerd waardoor de Verbandsliga het vijfde niveau werd. In hetzelfde jaar werd weer begonnen met twee parallelle groepen. Bij de invoering van de 3. Liga bleef de Verbandsliga het vijfde niveau, omdat de Oberliga Nord tegelijkertijd werd afgeschaft. De beide parallelle Verbandsliga's werden hernoemd in de Oberliga's Niedersachsen West en Ost. Na twee seizoenen werden deze verenigd in één grote Oberliga.