BSV Kickers Emden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BSV Kickers Emden
Naam Barenburger Sportverein Kickers Emden e.V.

Fortuna 1895 e.V.

Opgericht 24 maart 1946
Plaats Vlag van Duitsland Emden
Stadion Ostfriesland-Stadion
Capaciteit 7.200 plaatsen
Voorzitter Vlag van Duitsland Günther Kunz
Trainer Yasin Turan
Competitie Landesliga Weser-Ems
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

BSV Kickers Emden is een Duitse betaaldvoetbalclub uit de havenstad Emden, deelstaat Neder-Saksen, die in de Landesliga Weser-Ems speelt. De clubkleuren zijn blauw-wit en de club speelt haar thuiswedstrijden in het Ostfriesland-Stadion, dat plaats biedt aan 7.200 toeschouwers.

Geschiedenis[bewerken]

Op 24 maart 1946 werd BSV Kickers Emden door meerdere voetballers opgericht, als opvolger van clubs die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen waren opgeheven. De vereniging telt momenteel rond de 700 leden, hoofdzakelijk in de voetbalafdeling.

Clubsuccessen[bewerken]

1951 Kampioen Amateuroberliga Niedersachsen-West (Deelname aan de nacompetitie naar de Oberliga Nord)

1970 Kampioen Verbandsliga Niedersachsen-Nord

1989 Kampioen Verbandsliga Niedersachsen

1991 Kampioen Verbandsliga Niedersachsen (Promotie naar de Amateuroberliga Nord)

1994 Norddeutscher Amateurkampioen (Deelname aan de nacompetitie naar de 2. Bundesliga)

1996 Niedersächsischer Verbandspokalwinnaar

2000 Niedersächsischer Verbandspokalwinnaar

2000 Kampioen Oberliga Niedersachsen/Bremen

2003 Kampioen Oberliga Niedersachsen/Bremen

2005 Kampioen Oberliga Nord (Aufstieg in die Regionalliga Nord)

2008 Kwalificatie voor de 3. Liga 2008 Kwalificatie voor de DFB-Pokal

Heden[bewerken]

In 1991 lukte het de club te promoveren naar het destijds derde niveau, de Oberliga Nord. In 1994 behaalde Kickers Emden in deze klasse zelfs het kampioenschap, maar de club redde het niet om in de promotie/degradatiewedstrijden promotie naar de 2. Bundesliga af te dwingen. Wel werd een toeschouwersrecord gevestigd in die wedstrijden met officieel 12.000, en volgens sommige bronnen zelfs 14.000 toeschouwers.

Er volgden enkele wisselvallige jaren. De club behaalde in het seizoen 2004/2005 echter het kampioenschap van de nieuw opgerichte Oberliga Nord en dwong daarmee weer promotie af naar het derde niveau, de Regionalliga, die -anders dan in de jaren 90- toen de helft van Duitsland besloeg.

In het seizoen 2006/2007 streed de club, tegen de verwachtingen in, lang mee om promotie. Aan het einde van de competitie kwam de club echter twee punten te kort voor promotie naar de 2. Bundesliga. De toeschouwersaantallen stegen echter en de club maakt door de resultaten een opleving door.

Door de goede resultaten in het seizoen 2007/2008 mocht Kickers Emden in de nieuw gevormde 3. Liga gaan spelen waarin het in het eerste seizoen als 6e eindigde. Na één seizoen degradeerde de club.

Sportief drama[bewerken]

Na een fantastisch seizoen waarin de club uit Ost-Friesland lange tijd koploper was in de derde liga en zesde eindigde, besloot het bestuur zich terug te trekken uit het betaalde voetbal.

Hoewel Kickers Emden de mogelijkheid had om in de vierde liga (Regionalliga) uit te komen, nam het bestuur een nog drastischer stap door het nieuwe seizoen te beginnen in de vijfde liga (Oberliga Nedersaksen west). Het clubbestuur nam die stap, omdat de club in financieel zeer zwaar weer terecht was gekomen. De sportieve neergang was te wijten aan geldgebrek. Het bestuur was er niet in geslaagd de financiën op orde te krijgen.

Tot op het laatste moment was het bestuur koortsachtig bezig om de begroting sluitend te krijgen. Er bleef echter een financieel gat van circa één miljoen euro over. Daarnaast was de financiering van het nieuw te bouwen stadion nog bij lange na niet geregeld. De kosten worden op ongeveer negen miljoen euro geschat. Omdat het huidige stadion niet aan de DFB-eisen voldoet moest Emden nieuw bouwen. In 2012 ging de club failliet en werd uit de lopende competitie gezet.

Stadion[bewerken]

Embdena-Stadion[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Embdena-Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Embdena-Stadion is een voetbalstadion met plaats voor 7.200 toeschouwers in Emden. Sinds 1950 is het de thuisbasis van de voetbalclub BSV Kickers Emden.

Ostfriesland Arena[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ostfriesland Arena voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2009 gaat de club beginnen met het bouwen van een nieuw stadion, de Ostfriesland Arena. Het stadion zal uiteindelijk plaats moeten gaan bieden aan 15.000 toeschouwers.

Externe link[bewerken]