Oda (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor een andere Oda-clan, zie Iwakura Oda
Het wapen van de Oda-clan

De Oda-clan (Japans:織田氏, Oda-shi) was een familie van Japanse daimyo die een belangrijke politieke betekenis kreeg bij de vereniging van Japan in het midden van de 16de eeuw. De familie beleefde haar hoogtepunt onder Oda Nobunaga maar wist de macht niet lang te behouden. Verschillende afdelingen van de familie wisten de titel van daimyo te behouden tot aan de Meiji-restauratie.

Geschiedenis[bewerken]

Oorsprong[bewerken]

Rond de tijd van Nobunaga, claimde de Oda-clan een aftakking te zijn van de Taira-clan, via Taira no Chikazane, een kleinzoon van Taira no Shigemori (1138-1179).

Taira no Chikazane vestigde zich in Oda (in de provincie Echizen) en nam de naam over. Zijn afstammelingen, belangrijke vazallen van de (Seiwa Genji) Shiba-clan (beroemde krijgers uit de Minamoto-clan), gouverneuren (shugo) van Echizen, Owari en andere provincies, volgden Chikazane naar Owari en kregen kasteel Inuyama in 1435. Dit kasteel werd rond 1435 gebouwd door Shiba Yoshitake, die het aan de Oda-familie toevertrouwde. De Oda waren reeds enkele generaties onder-gouverneur (shugodai).

Het andere bekende kasteel van de Oda is kasteel Kiyosu. Het werd gebouwd tussen 1394 en 1427 door Shiba Yoshishige, die het kasteel toevertrouwde aan de Oda-clan, en Oda Toshisada benoemde tot onder-gouverneur van de provincie. Toshisada had vier zonen. De vierde zoon, Nobusada, die in kasteel Katsubata woonde, was de vader van Nobuhide en de grootvader van Oda Nobunaga.

Onafhankelijkheid[bewerken]

In 1452, na de dood van Shiba Yoshitake, weigerden de vazallen van de Shiba-clan, waaronder de Oda-clan in Owari en de Asakura-clan in Echizen, de opvolger, Shiba Yoshitoshi (1430–1490), te erkennen, en steunden Shiba Yoshikado (gestorven in ca. 1480). De lokale heersers begonnen de grote domeinen die aan hun waren toevertrouwd te verdelen en werden langzaamaan onafhankelijk. In 1475, hadden de Oda het grootse deel van de provincie Owari in handen. De Shiba bleven proberen de controle over de provincie terug te krijgen, tot Shiba Yoshikane (1540–1600) gedwongen werd Owari te verlaten.

Nobunaga's regering[bewerken]

Nobuhide veroverde kasteel Nagoya in 1525 (het werd aan Nobunaga gegeven in 1542), en bouwde kasteel Furuwatari. Oda Nobutomo resideerde in kasteel Kiyosu, maar hij werd in 1555 belegerd en gedood door zijn neef Oda Nobunaga die vanuit kasteel Nagoya opereerde. Dit verdeelde de familie in verschillende takken, totdat de tak geleid door Oda Nobunaga de andere volledig overschaduwde en controle kreeg over Owari.

Hierna richtte Nobunaga zich op de rivalen van de clan, en wist een voor een de andere clans te onderwerpen, Imagawa, Takeda, Azai, Asakura en andere clans, totdat Nobunaga controle had over geheel centraal Japan. Nobunaga's plannen om de volledige natie te verenigen werden echter verijdeld toen zijn vassal Akechi Mitsuhide hem doodde bij een incident te Honnō-ji in de zomer van 1582. De Oda bleven korte tijd titulair heersers van centraal Japan, voordat de familie van een van Nobunaga's generaals, Hashiba Hideyoshi, hen overschaduwden.

Edo periode[bewerken]

Hoewel de Oda, na Nobunaga's dood, effectief overschaduwd werden door Toyotomi Hideyoshi is het minder bekend dat ze aanwezig bleven in de Japanse politiek. Een afdeling van de familie werd vazal (hatamoto) van de Tokugawa shoguns, terwijl andere afdelingen lagere daimyo werden. Aan het eind van de Edo periode waren dit Tendo han (ook bekend als Takahata han; provincie Dewa, 20.000 koku (maat voor rijstproductie per jaar)), Yanagimoto han (provincie Yamato, 10.000 koku), Kaiju han (ook bekend als Shibamura han; provincie Yamato, 10.000 koku), en Kaibara han (provincie Tanba, 20.000 koku).

Tijdens de regering van daimyo Nobutoshi, waren de Oda van Tendo deel van het pact dat Ōuetsu Reppan Dōmei creëerde.

Bekende leden[bewerken]

Oda Nobunaga, het bekendste lid van de clan

Belangrijke vazalfamilies[bewerken]

Nobunaga's bekende vazallen[bewerken]

Provincie Owari
Overige
Overige
Overige

Kastelen van de clan[bewerken]

Kasteel Nagoya

Residenties:

  1. Kasteel Nagoya
  2. Kasteel Kiyosu
  3. Kasteel Komakiyama
  4. Kasteel Gifu
  5. Kasteel Azuchi

Kleinere kastelen

  • Kasteel Narumi
  • Kasteel Tsu
  • Kasteel Iwamura
  • Kasteel Nagahama

Referenties[bewerken]