Old Firm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Old Firm is de benaming voor de wedstrijden tussen Rangers en Celtic die viermaal in het jaar plaatsvindt in de Schotse voetbalcompetitie. Het is dé wedstrijd van het voetbalseizoen in Schotland, de wedstrijd werd sinds het faillissement van Rangers niet meer gespeeld in de competitie. Echter promoveerde Rangers FC in 2016 weer naar de Scottish Premiership, de hoogste Schotse voetbaldivisie, én is zodoende The Old Firm in seizoen 2016/17 terug.

Geschiedenis[bewerken]

Door de enorme rivaliteit en vijandigheid tussen de supporters van de twee clubs, waarbij de haat tussen twee geloven, het katholieke geloof (Celtic) (oorspronkelijk het Ierse) en het protestante geloof (Rangers), een rol speelt, gaat deze wedstrijd gepaard met spreekkoren. Ook wordt door de aanhangers van de Rangers de hand geheven, wat vaak geassocieerd wordt met de Hitlergroet. In feite is het de voor Ierse katholieken kwetsende 'Red Hand of Ulster', het symbool van Britse overheersing in Noord-Ierland.

Deze twee clubs worden bedoeld met The Old Firm (= De oude firma), een wedstrijd tussen de twee wordt An Old Firm Game genoemd. 'The Old Firm' verwijst naar de oude, goede relatie die de clubs oorspronkelijk hadden. Bij het ontstaan van de twee clubs waren er vriendschappelijke contacten, deze werden gebruikt om voetbalwedstrijden te organiseren om inkomsten te krijgen. Deze inkomsten waren vooral belangrijk voor Celtic FC, de club was immers een goed doel voor kinderen zonder eten. In de loop der jaren verzuurde het contact en groeide de sektarische haat. 'The Troubles' in Noord-Ierland werden vaak weerspiegeld door geweld in Glasgow. De stad waaruit de twee clubs komen is geografisch verdeeld in een Katholiek en Protestants deel. Wanneer beide clubs de Schotse competitie begonnen te domineren werd deze naam vooral populair de twee clubs aan te duiden. The Old Firm staat in de hele wereld bekend als (een van) de zwaarst beladen derby's, waardoor ook Celtic en Rangers wereldwijde bekendheid genieten. Wanneer een van beide clubs er niet (meer) zou zijn, zou de andere club voor de rest van de wereld lang niet zo interessant zijn en zou ook de Schotse competitie nog meer in aanzien dalen.

De clubs onderhandelden samen altijd over de shirtsponsor. Beide clubs hadden dan ook jaren dezelfde shirtsponsoren. Dit was wel zo veilig voor de sponsor, anders zouden de fans de sponsor van de rivaliserende club gegarandeerd boycotten. Tot 2003 was kabelmaatschappij NTL de sponsor van beide teams. Vanaf 2003 was het bierbrouwerij Carling. Deze contracten waren afgelopen in 2010 waarna beide clubs een contract tekenden met bierbrouwerij Tennent's. Sinds de teloorgang en terugkeer van de Rangers hebben de clubs verschillende sponsoren.

Op 1 februari 2015 werd de 400e Old Firm gespeeld, dit was de halve finale voor de Schotse beker.

Na de wedstrijd gaan de supporters elkaar veelal te lijf, waarbij ernstig gewonden zijn gevallen. Ook zijn er meermaals doden gevallen.

Zie ook[bewerken]