Ibrox Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ibrox Stadium
Ibrox Inside.jpg
UEFA SterSterSterSter
Plaats Glasgow, Schotland
Capaciteit 50,987
Geopend 30 december 1899
Architect(en) Archibald Leitch
Eigenaar Glasgow Rangers
Bespelers Glasgow Rangers
Veldafmetingen 105 x 69 m
Vroegere namen Ibrox Park
Portaal  Portaalicoon   Sport

Ibrox Stadium is een voetbalstadion met plaats voor 50,987 toeschouwers in Glasgow. Het was de thuisbasis van de voetbalclub Glasgow Rangers dat op 14 juni 2012 failliet ging. Haar oorspronkelijke naam was Ibrox Park. Het is ten zuiden van de rivier de Clyde gelegen, in het Ibrox-district van Glasgow, Schotland. Vlak bij het stadion ligt het metrostation Ibrox.

De Rangers zijn hier thuis sinds 1899. In 1929 werd de hoofdtribune gebouwd (die nog steeds bestaat). Met de verbouwingen in de jaren 80 en 90 kwam de capaciteit op de huidige 50,987 toeschouwers.

Behalve de Main-stand (-tribune) heeft het stadion ook een Copland, Broomloan en Govan-tribune. De naam werd officieel gewijzigd in Ibrox Stadium na de laatste verbouwing in 1997.

Rampen[bewerken]

Op 5 april 1902 stortte een deel van de tribune in, waarbij 26 doden vielen.

Op 2 januari 1971 stierven er 66 mensen toen een trapleuning het begaf. Aan het eind van de Old Firm-wedstrijd Rangers - Celtic scoorden de gasten 0 - 1, en verlieten veel mensen het stadion. In de blessuretijd maakte Colin Stein nog gelijk voor de Rangers. Maar uit onderzoek bleek dat de mensen niet waren teruggelopen naar de tribune, dus dat het doelpunt niet de oorzaak was. Dit ongeluk staat bekend als de Ibrox-ramp.

Belangrijke wedstrijden[bewerken]

De competitie-ontmoeting met Celtic staat bekend als Old Firm, en is één van de echte 'Klassiekers' onder de voetbalwedstrijden.