Olympia (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorgevel van Olympia

Het Olympia is een concertzaal in het 9e arrondissement van Parijs. Het is de oudste concertzaal van Parijs, gesticht in 1888 door Joseph Oller, de stichter van de Moulin Rouge.

In 1889 noemde men het nog de Montagnes Russes, maar het Olympia kreeg al snel zijn huidige naam. De façade met de grote herkenbare rode letters dateert van 1893. De zaal werd ingewijd door de beroemde zangeres La Goulue en vele bekendheden volgden haar voorbeeld: Mistinguett, Marie Dubas, Fréhel, Yvonne George, Joséphine Baker, Damia, en Yvonne Printemps.

Er werd niet enkel muziek gespeeld, maar ook circussen traden er op, en er werden balletten en operettes opgevoerd. Na de grote tijden die het Olympia kende, kocht de oprichter van de Grand Rex, Jacques Haik, de volledige zaal. Hij verbouwde de zaal naar de tijd van Joseph Oller. Tussen 1930 en 1987 was de zaal een cinema en concertzaal onder de naam "Olympia Theatre Jacques Haïk".

In 1954 financierde de SATO, een organisatie opgericht door Jacques Haïk, een modern geluidssysteem en engageerde Bruno Coquatrix als directeur.

Veertig jaar later werd het Olympia bedreigd met afbraak. Maar Jack Lang, de toenmalige minister van cultuur, bestempelde het Olympia als nationaal erfgoed. De volgende twee jaren werden tijd noch moeite gespaard in het herinrichten van de zaal in zijn originele staat. In 1993 werd het gebouw een beschermd monument en in 2001 werd de zaal verkocht aan Vivendi Universal.

Het Olympia is ook de plaats waar Édith Piaf bekendheid bereikte en waar zij slechts een paar maanden vóór haar dood nog een van haar meest gedenkwaardige concerten gaf.

Externe link[bewerken]