Olympische groet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gra Rueb De olympische groet 1928

De olympische groet is een bij de moderne Olympische Spelen door de atleten gebrachte groet met opgeheven rechterarm. De arm gaat bij deze groet helemaal omhoog, in tegenstelling tot de Hitlergroet, waarbij de arm vrijwel horizontaal wordt uitgestrekt, maar desondanks bleef verwarring.

De Nederlandse beeldhouwster Gra Rueb maakte voor de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam het Van Tuyll-monument ter nagedachtenis van Frits van Tuyll van Serooskerken, oprichter van het Nederlands Olympisch Comité. Daarin wordt de groet tot uitdrukking gebracht. Het beeld werd geplaatst naast de marathontoren.

Tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in 1936 in Garmisch-Partenkirchen brachten de Britse deelnemers expres de olympische groet en niet de Duitse groet of Hitlergroet. De omroeper in het stadion riep desondanks om dat de Britten de Duitse dictator Adolf Hitler een nazigroet hadden gebracht. De groet werd na de Tweede Oorlog niet meer gebruikt in verband met de Hitlerconnotatie. Het beeld van Rueb werd mede door die vergelijking omstreden en werd later voorzien van een toelichting bij het beeld.

Er is geen grond voor de bewering dat de fascistische groet, de Hitlergroet of de olympische groet navolgingen zijn van daadwerkelijk door de oude Romeinen gebruikte formele begroetingen.[1] De Romeinse groet met de geheven rechterarm is in de 17e of 18e eeuw door toneelspelers bedacht.