Gra Rueb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gra Rueb
Rueb (ca. 1940)
Rueb (ca. 1940)
Persoonsgegevens
Volledige naam Gerharda Johanna Wilhelmina Rueb
Geboren Breda, 4 september 1885
Overleden Den Haag, 26 december 1972
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldhouwster en medailleur
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gerharda Johanna Wilhelmina ("Gra") Rueb (Breda, 4 september 1885Den Haag, 26 december 1972) was een Nederlands beeldhouwster en medailleur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Rueb werd geboren in Breda als dochter van Johann Gerhard Rueb (als directeur van de Machinefabriek Breda v/h Backer & Rueb een invloedrijk industrieel) en Johanna Pels Rijcken. Ze was al jong bezig met tekenen en boetseren en trok in 1911 naar Den Haag, waar ze lessen volgde bij Toon Dupuis. Later ging ze in Parijs in de leer bij de Franse beeldhouwer Émile-Antoine Bourdelle. Terug in Nederland vestigde ze zich in Den Haag. Rueb maakte onder andere standbeelden, penningen en bustes. Ze ontwierp enkele keramieken beelden van dieren voor Goedewaagen.

Het monument dat zij voor het Olympisch Stadion maakte ter herinnering aan F.C.W.H. baron van Tuyll van Serooskerken (1851-1924), het eerste Nederlandse IOC-lid, raakte na de Tweede Wereldoorlog omstreden doordat de Olympische groet werd geassocieerd met de Hitlergroet. Het beeld was echter al geplaatst ten tijde van de Olympische Zomerspelen 1928[1].

Na het overlijden van Koningin-moeder Emma in 1934 maakte Rueb een plaquette die werd geplaatst in Assen. Het gipsen ontwerp werd uit de nalatenschap geschonken aan het Oranje-Nassau Museum (Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau) en wordt tentoongesteld in Paleis Het Loo. In 2007 werd dit ontwerp gebruikt voor een penning die werd uitgegeven door Koninklijke Nederlandse Munt.

Rueb werd een paar keer onderscheiden voor haar werk. Ze ontving een zilveren medaille tijdens de vierjaarlijkse tentoonstelling in Rotterdam (1917), een bronzen medaille op de jubileumtentoonstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam (1923) en een bronzen medaille bij de Olympische tentoonstelling in Amsterdam (1928).

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gra Rueb van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.