Muziekcentrum Vredenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muziekcentrum Vredenburg
Vooraanzicht van Muziekcentrum Vredenburg (2007)
Openingsdatum 26 januari 1979
Sluitingsdatum 2007
Locatie Utrecht, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Type concertzaal
Gebouw
Architect Herman Hertzberger
Overig
Aantal zalen grote zaal: 1700
kleine zaal: 300
Het oude muziekcentrum is deels gesloopt (2008)
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Muziekcentrum Vredenburg was van 1979 tot 2007 een muziektheater in de binnenstad van Utrecht. Het is in 2014 opgegaan in TivoliVredenburg in het kader van een fusie met Tivoli Oudegracht, waarbij een nieuw muziekcentrum is gebouwd met behoud van de grote zaal.

De Rode Doos, vervangende locatie in Leidsche Rijn (2008)
Het muziekcentrum tijdens de sloop (2008)
Het nieuwe TivoliVredenburg
De abri's (bushokjes) in de nabijheid waren in een soortgelijke stijl gebouwd.

Het muziekcentrum werd vernoemd naar de 16e-eeuwse dwangburcht Vredenburg die hier stond. Het complex, een spraakmakend ontwerp van Herman Hertzberger, werd geopend op 26 januari 1979. Het is niet het eerste gebouw waar muziek klonk op het Vredenburg plein. Tussen 1796 en 1941 stonden hier al schouwburgen.

Het complex had oorspronkelijk twee zalen, de karakteristieke achthoekige Grote Zaal met 1700 zitplaatsen en de Kleine Zaal met 300 zitplaatsen.

TivoliVredenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Zie TivoliVredenburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 2007 en 2014 is het muziekcentrum verbouwd onder de werknaam "Muziekpaleis". Van het oorspronkelijke complex is alleen de Grote Zaal met enkele omliggende publieksruimtes behouden. Ook de aanvullende nieuwbouw is door de oorspronkelijke architect Herman Hertzberger gecoördineerd. Zijn bureau Architectuurstudio HH ontwierp een nieuwe kamermuziekzaal "Hertz" met 530 zitplaatsen; andere zalen werden ontworpen door collega-bureaus. Jo Coenen ontwierp popzaal "Ronda" (capaciteit 2000), Thijs Asselbergs jazz-zaal "Cloud Nine" (capaciteit 400), en NL Architects cross-overzaal "Pandora" (capaciteit 700).[1] Het gebouw werd opgeleverd op 11 december 2013; de officiële opening is in juni 2014 verricht.[2]

In TivoliVredenburg gaan popcentrum Tivoli en het oude Vredenburg op in één nieuwe organisatie. Het eerste complete concertseizoen dat er wordt geprogrammeerd, is het seizoen 2014-2015.

Tijdelijke locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Als tijdelijke concertpodia voor de duur van de verbouwing had Vredenburg de beschikking over verschillende locaties. Zo programmeerde Vredenburg van september tot december 2007 tijdelijk in Central Studios (grote zaal) en in de Jacobikerk. Vanaf december 2007 is als alternatief voor de Grote Zaal een tijdelijk theater met 1600 zitplaatsen in gebruik geweest in het stadsdeel Leidsche Rijn, vlak langs de A2. Hier vonden symfonische concerten en popconcerten plaats in het gebouw Vredenburg Leidsche Rijn, dat ook wel de bijnaam kreeg 'de Rode Doos'. Ter vervanging van de Kleine Zaal werd gebruikgemaakt van het voormalige Leeuwenbergh Gasthuis in de binnenstad, die aan 250 toeschouwers plaats biedt.

Medio 2014 is het nieuwe Muziekpaleis, TivoliVredenburg geopend.

Beelden in/op Muziekcentrum Vredenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Op het inmiddels gesloopte eerste balkon, uitkijkend over het kruispunt Vredenburg/Jacobistraat, stond tot juni 2008 het beeld de "verzekeringsengel" van Henri Scholtz, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het gesloopte jugendstilpand "De Utrecht". Dit pand moest plaatsmaken voor Hoog Catharijne.

In het Vredenburg staan verscheidene bustes van musici, gemaakt door verschillende beeldhouwers.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Utrechtse band Stairs to Nowhere brak in januari 2009 een keer in, om in de grote zaal een concert te geven.[3] Toen videomateriaal van deze actie via het internet het gemeentebestuur bereikte, ontstond er een rel die de landelijke media haalde.[4][5] Gemeente Utrecht deed aangifte tegen de band, maar trok deze aangifte later weer in.[6]

Op het Vredenburg heeft in dezelfde periode als het muziekcentrum een kiosk van Herman Herzberger gestaan. In de kiosk zaten een bloemist, een vishandel en later ook een belwinkel. Tevens was het een toegang tot de ondergrondse parkeergarage Vredenburg. In september 2013 is het gesloopt.

In de tweede helft van 1981 kreeg het Vredenburg zes busabri's in een soortgelijke stijl. De abri's waren relatief groot en er was gebruik gemaakt van vergelijkbaar bouwmateriaal als het bij het muziekcentrum. Door het ontwerp met onder meer de grote grondpilaren en de grote bloembakken werd er (net zoals in het muziekcentrum zelf) het effect van nisjes gecreëerd (zie afbeelding). In juli 2002 zijn deze abri's afgebroken.

Zie de categorie Muziekcentrum Vredenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.