Frits van Tuyll van Serooskerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
F.W.C.H. van Tuyll van Serooskerken, eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, NOC

Frederik Willem Christiaan Hendrik baron van Tuyll van Serooskerken (Amsterdam, 27 maart 1851Den Haag, 13 februari 1924) was eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) in 1912. Als eerste Nederlander trad hij in 1898 toe tot het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Tuyll was lid van de familie Van Tuyll van Serooskerken. Hij was een zoon van mr. Ernest Louis baron van Tuyll van Serooskerken, heer van Vleuten (1801-1860), en Wilhelmine Philippine Wilmink (1810-1868). Hij trouwde in 1874 met jkvr. Maria Boreel (1850-1919); uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

In 1881 werd hij benoemd tot kamerheer in buitengewone dienst van koning Willem III der Nederlanden. Hij was ook kamerheer i.b.d. van koningin Wilhelmina der Nederlanden.

Vanaf 1894, de oprichtingsdatum, was hij lid van het Internationaal Olympisch Comité; tijdens de oprichting, in Parijs, was hij aanwezig als vertegenwoordiger van Nederland. Tijdens het ministerschap van Pieter Rink werd hij in 1906 als Nederlandse gedelegeerde afgevaardigd naar de Olympische Spelen in Athene, waaraan toen voor het eerst Nederlanders deelnamen. In 1912 werd hij de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Van Tuyll van Serooskerken in de vluchtelingenopvang werkzaam en was hij medeverantwoordelijk voor de oprichting van diverse kampen, onder meer in Scheveningen, Gouda en Bergen op Zoom. In deze tijd was hij voorzitter van de Centrale Commissie tot behartiging van de belangen van naar Nederland uitgeweken vluchtelingen.

Voorts was hij voorzitter van de Algemene Nederlandsche Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer, lid van het algemeen college van advies voor de lichamelijke opvoeding, secretaris en voorzitter Nederlandsche Harddraverij- en Renvereeniging, en voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereenging 'Nimrod'.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Het standbeeld "De Olympische groet" dat te zijner ere werd vervaardigd door de Haagse beeldhouwster Gra Rueb, staat bij het Amsterdamsche Olympisch Stadion rechts van de Marathontoren. Ook de Van Tuyll van Serooskerkenweg, die lijnrecht naar het Amsterdamse stadion loopt en het Van Tuyll van Serooskerkenplein zijn naar hem vernoemd.