Omnisport Apeldoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn, ook wel het Omnisportcentrum of kortweg Omnisport genoemd, is een in 2008 gebouwd multifunctioneel sportcomplex in de Nederlandse stad Apeldoorn.

Het gebouw kan grofweg verdeeld worden in twee delen, te weten de wielerhal en de volleybalhal. In de wielerhal, waar plaats is voor ongeveer 5000 toeschouwers, ligt een wielerbaan, ontworpen door Sander Douma, die de A-status heeft van het NOC*NSF. Op deze wielerbaan werden van 23 tot 27 maart 2011 de Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2011 verreden, en in oktober dat jaar de Europese kampioenschappen baanwielrennen. De EK-editie 2013 vond eveneens in Omnisport plaats, wederom in oktober. Ook de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen hebben hier geregeld plaatsgevonden. Binnen deze baan kan een 200 meter indoor-atletiekbaan worden gelegd. Ook in het midden kunnen diverse atletiekonderdelen afgewerkt worden. Hier vindt sinds 2009 het NK Indoor Atletiek plaats. Dit vond van 1988 tot 1999 plaats in de Houtrusthallen in Den Haag. Nadat dit voormalige sportcomplex in 2000 wegens betonrot werd gesloopt, was er lange tijd geen geschikte locatie meer in Nederland, waardoor het noodzakelijk was om naar het Belgische Gent uit te wijken. Met de opening van Omnisport eind 2008 werd dit na negen jaar verleden tijd en kon men in 2009 eindelijk weer terug naar Nederland en dit tot grote vreugde van de atleten voor wie het vaak lastig was om elk jaar weer naar België te moeten afreizen voor het NK Indoor en die daarom erg gebrand waren op een goede locatie in Nederland.

Op 7 en 8 februari 2015 vond hier de Fed Cup-wedstrijd tussen Nederland en Slowakije plaats. Deze werd gespeeld op een indoor-gravelbaan. Nederland won deze wedstrijd met 4-1. Dit was tevens de eerste keer sinds jaren dat Nederland een Fed-Cup-wedstrijd speelde in eigen land vanwege het feit dat het Nederlands Fed-Cup-team in 2014 promoveerde naar de Wereldgroep II.

In de namiddag en 's avonds maakt SV Dynamo gebruik van de hal die een publiekscapaciteit heeft van ongeveer 2000 personen. Deze hal heeft de B-status van het NOC*NSF. Tot 2014 maakte een plaatselijke scholengemeenschap overdag gebruik van de volleybalhal (ROC Aventus).

Naast het Omnisportcentrum ligt een openlucht-skeelerbaan. Deze is voorzien van een installatie die de mogelijkheid biedt er een kunstijsbaan van te maken. Bij de aanleg werd gezegd dat die ijsbaan circa 6 weken per jaar zou gaan functioneren, maar door problemen met milieuwetgeving en onderhoudskosten is daar weinig van terechtgekomen. Binnen de baan bevinden zich ook faciliteiten, onder meer een beachvolleybalveld.

Het complex wordt sinds 2012 geëxploiteerd door Libéma. Naast de functie als sportaccommodatie wordt Omnisport gebruikt voor zakelijke evenementen als beurzen, congressen en vergaderingen, en diverse publieksevenementen, zoals muziekshows. In 2013 werd een vleugel aan het centrum bijgebouwd die onderdak biedt aan winkelcentrum De Voorwaarts.

In 2014 werd de wielerbaan enkele maanden buiten gebruik gesteld, nadat de KNWU bovenmatige versplintering van het hout had geconstateerd. In 2015 zag de exploitant zich opnieuw om deze reden gedwongen tot buitengebruikname. De verwachting werd uitgesproken dat wellicht de hele baan vervangen moet worden (kosten: circa 6,5 ton).[1]

Externe link[bewerken]