Omoertag (kan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Omoertag
Omoertag
Khan van Bulgarije
Periode 814-831
Voorganger Kroem
Opvolger Malamir

Omoertag (Bulgaars: Омуртаг) was de zoon van de Bulgaarse kan Kroem. Hij was van 814 tot 831 kan van de Bulgaren.

Relatie met Byzantium[bewerken | brontekst bewerken]

Toen zijn vader bij de voorbereiding van het Beleg van Constantinopel (813-814) stierf en zijn entourage moeilijk begon te doen[bron?], gaf dat keizer Leo V van Byzantium tijd om zich te reorganiseren. Bij de Slag bij Burtodizos 814 ontsnapte Omoertag ternauwernood aan de dood, waarna hij bereid was een vredesverdrag van 30 jaar te tekenen. De grens tussen beide rijken uit 716 werd bevestigd en op deze grens kwam een scheidingswal (de erkesia).[1] In dat verdrag stond ook een clausule van wederzijdse bijstand.
Dit verdrag werd in 820 hernieuwd, met Leo's opvolger Michaël II Psellos.

In 821 kwam Thomas de Slaviër (een generaal en vriend van de vermoorde Leo V) in opstand, Omoertag hielp bij de ontzetting van het Beleg van Constantinopel (821-823).

Relatie met Lodewijk de Vrome[bewerken | brontekst bewerken]

In 804 verdeelden het Bulgaarse Rijk en het Karolingische Rijk, het Avaarse Rijk met als grens de Donau. Toen Slavische stammen in opstand kwamen tegen het harde Bulgaarse beleid (818-829), steunde Lodewijk de Vrome, Mojmír I bij het zich afscheuren van het Bulgaarse Rijk; het begin van Moravië.

Relatie met de christenen[bewerken | brontekst bewerken]

Net als zijn vader was Omoertag intolerant ten opzichte van de christenen (de godsdienst van zijn twee buren) en christenvervolgingen waren legio.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • John V. A. Fine Jr., The Early Medieval Balkans, Ann Arbor, 1983.