Onderbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Onderbouw is in het onderwijs een benaming die algemeen gesproken wordt gebruikt voor de lagere leerjaren van het primair (in Nederland) en secundair onderwijs (in Nederland en België).

Nederland[bewerken]

De onderbouw is in het Nederlandse Voortgezet onderwijs de algemene benaming voor het eerste en tweede leerjaar van het vmbo, de eerste, tweede en derde klassen van de havo en de eerste, tweede en derde klassen van het vwo. De eerste en soms ook de tweede klas noemt men vaak brugklas. De bovenbouw (havo en vwo) zijn de hogere klassen. De bovenbouw wordt ook wel de tweede fase genoemd.

Op de basisschool wordt deze term gebruikt om groep 1, groep 2 soms ook groep 3. Voor groep 3, groep 4 en groep 5 wordt ook wel de term middenbouw gebruikt. Indien er alleen onder- en bovenbouw op een school aanwezig is is er een andere verdeling.

Op bepaalde schoolsystemen, zoals het montessorionderwijs, zitten leerlingen van meerdere leerjaren bij elkaar en vormen samen de onder-, midden- of bovenbouw.

Vlaanderen[bewerken]

Met onderbouw bedoelt men in Vlaanderen de secundaire school na de middenschool. Het betreft het 1e en 2e leerjaar van het secundair onderwijs. Dikwijls bestaat een school immers uit een middenschool, en een bovenbouw ASO, TSO/BSO of KSO.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]