Ondermolen O

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ondermolen O
Ondermolen O
Basisgegevens
Plaats Ursem
Bouwjaar 1633
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante binnenkruier
Vlucht 24.90 m
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen waterschap de Schermer op vrijwillige basis
Restauraties  2004
Monumentnummer  33114
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Ondermolen O is een omstreeks 1633 gebouwde poldermolen, die later is voorzien van een vijzel. De molen is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler met een oudhollands wiekenkruis. De kap van de molen is voorzien van een kruiwerk met houten rollen, dat vanbinnen gekruid wordt. De molen is, zoals meer Noord-Hollandse poldermolens, een binnenkruier en is voorzien van een vaste stutvang.

De molen was onderdeel van de zogenaamde 'Noordkust' van de Schermer, dat samen met de 'Zuidkust' en de kleinere gang bij Schermerhorn de taak had om de binnenboezem van de Schermer in drie trappen uit te malen naar de Schermerboezem. In tegenstelling tot de kleine gang bij Schermerhorn is de Noordkust een drietraps gebleven omdat de vijzels niet genoeg voldeden om terug te gaan naar twee trappen.

De molen staat aan de Molenweg in het poldergebied tussen de dorpen Ursem en Schermerhorn en is samen met de andere Schermer-molens eigendom van Stichting De Schermer Molens. De maalvaardige molen is niet publiekelijk te bezoeken.

Zie de categorie Ondermolen O, Ursem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.