Ons Hageland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ons Hageland
KVHC Ons Hageland-Bessemclub OH
Ons Hageland
Type Regionale club
Plaats Vlag Leuven Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Locatie Leuven
Oprichting 1874
Aansluiting Brabantse Gilde, SK
Clubkleuren clubkleuren
Motto Ut vivat, crescat, floreatque Ons Hageland!
Website www.onshageland.eu

KVHC Ons Hageland-Bessemclub of kortweg Ons Hageland is een traditionele Vlaamse studentenclub in Leuven. De club brengt exclusief mannelijke studenten uit het Hageland samen die in Leuven studeren. Opgericht in 1874 is Ons Hageland erkend als de oudste nog bestaande studentenclub der Nederlanden.[1] Anno 2019 is de club gehuisvest in café De Wereld op de Leuvense Oude Markt.

Als regionale Vlaams-Brabantse club is Ons Hageland verbonden aan de Brabantse Gilde en heeft het vriendschappelijke banden met KSC Bessem Brussel, KVHC Moeder Payottenland en KVHC Lovania. Historisch zijn er ook sterke banden met KVHV Leuven, al is Ons Hageland apolitiek en neutraal. De alumni zijn verzameld in de feitelijke vereniging Oudleden Ons Hageland.

Sinds 1999 is vanuit Ons Hageland een vrouwelijke tegenhanger opgericht onder de naam Vader Hageland. Ondanks de gelijkaardige naam en gedeelde afkomst zijn beide entiteiten strikt gescheiden. Dit staat enige onregelmatige "verbroedering" echter niet in de weg. Sedert 2014 zijn er drie "Hagelandse" huwelijken voltrokken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]