Onzalige Bossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koningslaan

De Onzalige Bossen is de naam van een eeuwenoud bosgebied in het Nederlandse Nationaal Park Veluwezoom op de Veluwe, in de gemeente Rheden.

De herkomst van de benaming is niet helemaal duidelijk. Het waarschijnlijkst is dat deze afgeleid is van het Middelnederlandse woord "on-saelig" wat armzalig betekent. De grond was namelijk arm aan voedingsstoffen en daardoor niet erg geschikt voor landbouw. Het heuvelachtige bosgebied (enkele heuveltoppen van 100 meter boven NAP) bestaat grotendeels uit eikenbos, en wordt doorsneden door enkele beukenlanen, waaronder de kaarsrechte Koningslaan. De eikenschors uit de Onzalige Bossen werd lange tijd gebruikt voor het looien van leer.

Een tweede, vaak aangenomen verklaring voor de naam heeft te maken met de familie van Sadelhoff. In de zeventiende eeuw behoorde heel Rheden tot deze familie, alsmede een groot deel van deze bossen, Het andere deel was eigendom van de Graven van Nassau die het gebruikten als jachtgebied. Door de vele onderlinge twisten der eigenaren omtrent het jachtrecht, kreeg het daarom de naam On-Sadelhoffse Bossen, wat later verbasterd werd tot Onzalige Bossen.

Aan de rand van de Onzalige Bossen ligt de voormalige boswachterswoning de Haverkist, waar jarenlang Daan Modderman heeft gewoond.

Externe link[bewerken]