Naar inhoud springen

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk (Niepkerke)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2020 om 23:15. (WP:BTNI van Gebruiker:LeonardH hersteld)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in Niepkerke
Plaats Niepkerke
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
Coördinaten 50° 42′ NB, 2° 51′ OL
Gebouwd in Jaren '20 van de 20e eeuw
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk (Frans: Église Notre-Dame-de-Bon-Secours) is de parochiekerk van de in het Franse Noorderdepartement plaats Pont-de-Nieppe.

Geschiedenis

In 1872 verzocht de pastoor van de Sint-Martinusparochie te Niepkerke aan de bisschop om in het toen snel groeiende Pont-de-Nieppe een hulpkerk te mogen oprichten. In 1876 werd dit toegestaan en in 1877 kwam de hulpkerk gereed. Deze werd gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van (Goede) Bijstand, evenals een kapel die tijdens de Franse Revolutie werd vernield.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) werd de hulpkerk grotendeels verwoest. Slechts het koor en een deel van het transept bleven behouden.

In de jaren '20 van de 20e eeuw werd de kerk herbouwd en in 1929 werd hij ingewijd. Op 8 september 1944 had hier de begrafenisplechtigheid plaats van 38 gijzelaars die vlak voor de bevrijding nog door de SS-ers werden vermoord.

Gebouw

Het betreft een neoromaans bouwwerk in rode baksteen, met een dakruiter en een klein mozaïek in het timpaan. Het kerkmeubilair is van het eind van de 19e eeuw.

Zie de categorie Église Notre-Dame de Bon-Secours de Nieppe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.