Oosteinderpoelpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosteinderpoelpolder
Polder in Nederland
Hoekwater polderkaart - Oosteinderpoelpolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Noord-Holland
Coördinaten 52°16'28,42"NB, 4°47'9,92"OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Oosteinderpoelpolder is een polder ten oosten van de Ringvaart in de gemeente Aalsmeer. De polder ligt ten zuiden van de buurtschap Oosteinde en ten oosten van de plaats Aalsmeer. In het noorden grenst het gebied aan de Schinkelpolder, in het oosten aan de Noorder Legmeerpolder.

De polder werd in 1865 gesticht door Jhr. Mr. Rutgers van Rozenburg. Op grond van het Koninklijk Besluit van 23 juni 1865 werd hiervoor concessie verleend. Van oorsprong was dit een veengebied en ontstond er -na de vervening- een groot meer. Tijdens de droogmaking waren betrokken partijen het onderling niet eens over het juiste boezempeil. Dat leidde ertoe dat onderstaande bron het jaar 1866 als jaar van de droogmaking noemt, terwijl de landkaart hiernaast 1868 vermeldt.

Het huidige gemaal

Voor het droogmalen werd gebruikgemaakt van een met kolen gestookt stoomgemaal met een vermogen van 69 pk, waarmee het water uit de polder door de vaart langs de Pontweg werd afgevoerd naar de Ringvaart. In 1933 werd dit gemaal gesloopt en vervangen door een met olie gestookt gemaal. Door de sloop kon de naar dit gemaal vernoemde Machineweg worden verbreed voor het verkeer.

De Oosteinderpoelpolder wordt thans bemalen door voornoemde gemaal naast het Polderhuis. Aan de andere zijde van de Molenvliet bemaalt de Stommeermolen de gecombineerde Stom- en Hornmeerpolder.