Eastermar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oostermeer)
Ga naar: navigatie, zoeken
Eastermar
Oostermeer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Eastermar
Eastermar
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Tietjerksteradeel Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 1.600[1]
Detailkaart
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Locatie in de gemeente Tietjerksteradeel
Foto's
Haven in Oostermeer.
Haven in Oostermeer
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Eastermar (in het Nederlands steeds zeldzamer: Oostermeer) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp heeft 1.600 inwoners (2009)[1]. Het dorp heeft een haven aan de Lits.

Geschiedenis[bewerken]

Oostermeer op een kaart uit de atlas van Blaeu, omstreeks 1630

Eastermar is gelegen tussen de meren Bergumermeer en De Leijen. Ten noorden van Oostermeer ligt de buurtschap Hoogzand, ook wel het Hoogzand van Oostermeer genoemd. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Oostermeer (zie een detail van de kaart Frisia occidentalis van Gerard Freitag en Adrianus Metius uit de atlas van Blaeu uit omstreeks 1630; Oostermeer is hier ingetekend op de plaats van het huidige Hoogzand van Oostermeer). Tijdens de vervening van het gebied ontstond er ten zuiden van het Hoogzand een nieuwe nederzetting, de Wâl, aan de oever van de Lits. De nieuwe plaats was gunstig gelegen vanwege de vaarverbindingen en overvleugelde het oude dorp. Uiteindelijk resulteerde dat in de wisseling van namen. De Wâl werd Oostermeer en het oude Oostermeer werd het Hoogzand van Oostermeer genoemd. De oude kerk van Oostermeer werd in de middeleeuwen in het Hoogzand gebouwd. Ook de nieuwe kerk, die de in de 19e eeuw afgebroken oude kerk verving, staat in het Hoogzand van Oostermeer. De gereformeerde kerk werd in het huidige Oostermeer gebouwd.

Amateurarcheoloog Pieter Horjus ontdekte tussen 1925 en 1942 bij Oostermeer een belangrijke collectie laatpaleolithische artefacten behorend tot de Tjongercultuur.

Geologie[bewerken]

Coulisselandschap ten noorden van Oostermeer ter hoogte van het Hoogzand

Naar Oostermeer is het Oostermeer Interglaciaal genoemd. Het 'Oostermeer Interglaciaal' is een gematigd-warme periode uit het Midden Pleistoceen.

De omgeving van Oostermeer wordt gekenmerkt door een coulisselandschap met houtwallen (dykswâllen).

Geboren in Oostermeer[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]