Ouderkerk aan de Amstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ouderkerk aan de Amstel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ouderkerk aan de Amstel
Ouderkerk aan de Amstel
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Ouder-Amstel en Amstelveen
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 55′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 8228
Overig
Postcode 1191 (Ouderkerk a/d Amstel) / 1184 (Amstelveen)
Netnummer 020
Woonplaats (BAG) Ouderkerk aan de Amstel, Amstelveen
Detailkaart
Ligging Ouderkerk in Ouder-Amstel
Ligging Ouderkerk in Ouder-Amstel
Foto's
Kerkbrug over de Bullewijk
Kerkbrug over de Bullewijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ouderkerk aan de Amstel, meestal kortweg Ouderkerk genoemd, is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de Amstel. Het ligt niet ver van Amsterdam, maar is eerder gebouwd dan Amsterdam. De Amstel komt in Ouderkerk van de kant van Nes aan de Amstel, en stroomt door naar Amsterdam.

Het oude gedeelte van Ouderkerk ligt aan de rechteroever van de Amstel. Dat deel van het dorp is een oude kern met een rijk cultuurgoed, met een 18e-eeuwse hervormde kerk, tegenwoordig Amstelkerk geheten, en een 19e-eeuwse neogotische katholieke kerk, de Urbanuskerk, naar ontwerp van Pierre Cuypers. In het oude gedeelte van Ouderkerk staat het gemeentehuis van Ouder-Amstel en er zijn er restaurants en winkels te vinden. Het nieuwe gedeelte bestaat uit een woonwijk en een haventje.

Ouderkerk ligt ten zuiden van Amsterdam, ten oosten van Amstelveen, ten westen van Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht en iets ten noorden van de grens met de provincie Utrecht. Het is verdeeld over twee gemeenten, de dorpskern ligt in de gemeente Ouder-Amstel, de overkant is deel van Amstelveen. Er zijn 269 bedrijven gevestigd, waarvan 60 boerenbedrijven.

Bij de invoering van het huidige postcodesysteem in 1978, heeft alleen de gemeente Ouder-Amstel een eigen postcode (1191) en postale plaatsnaam aangevraagd voor haar deel van Ouderkerk aan de Amstel. Amstelveen heeft dat voor haar deel niet gedaan, waardoor dat deel voor de postadressen 'in' Amstelveen ligt. Consequentie daarvan is o.a. dat Ouderkerk aan de Amstel in statistieken vaak kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is (omdat statistieken vaak op de postcodes worden gebaseerd). De delen in beide genoemde gemeenten hebben wel beide een eigen bebouwde kom, met dienovereenkomstige blauwe plaatsnaamborden (komborden). Onder het dorp Ouderkerk aan de Amstel valt ook de buurtschap Waver.

Buitengebied[bewerken]

Ouderkerk ligt in een open gebied. Ten zuiden van Ouderkerk bevindt zich de polder de Rondehoep. Het rondje over de polderdijk via de Waver is populair bij fietsende en wandelende mensen uit Amsterdam. Andere recreatiemogelijkheden zijn roeien op de Botshol en watervertier op de Ouderkerkerplas, die in de jaren 60 is ontstaan na zandafgravingen die zijn gedaan voor de aanleg van de A9.

Ten noorden van Ouderkerk bevindt zich langs de Ouderkerkerdijk de poldermolen De Zwaan.

Geschiedenis[bewerken]

De Heren van Aemstel waren vazallen van de bisschop van Utrecht en later van de graven van Holland. Ze zijn verschillende keren in opstand gekomen tegen hun leenheren, maar dat liep niet goed af. De eeuwenoude Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim met voor Nederland unieke gebeeldhouwde graven is waarschijnlijk de plek waar het kasteel van de Heren van Amstel heeft gestaan, van waaruit het Amstelland is ontgonnen en later ook Amsterdam is ontstaan.[bron?]

Een deel van Ouderkerk aan de Amstel is een beschermd dorpsgezicht. Er zijn in het dorp verscheidene rijksmonumenten, waaronder de beide genoemde kerken, de molen De Zwaan, de joodse begraafplaats en de Kerkbrug.

Openbaar vervoer[bewerken]

De enige vorm van openbaar vervoer van Ouderkerk naar de omringende plaatsen zijn bussen. Mensen kunnen reizen met de bussen van Connexxion, waaronder twee snelbussen die onder de R-net formule rijden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]