Open en Bloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Open en Bloot was een programma van de VARA dat werd uitgezonden in de vooravond in 1974 en 1975. Het programma werd geproduceerd door Mia Steinebach en gepresenteerd door Joop van Tijn en was het eerste programma op de Nederlandse televisie waarin openlijk over seksualiteit werd gesproken. Bij de begintune kwamen een aantal naakte mannen en vrouwen in beeld die tezamen het woord Open en Bloot vormden.

Het programma had als doel seksuele voorlichting aan met name jongeren te geven. Dit gebeurde niet met echte naakte mensen maar met animatiefilmpjes en sketches waarin de diverse aspecten van de seksualiteit werden getoond en daarna uitgelegd en besproken. Ook vonden er gesprekken met kijkers plaats en waren er deskundigen van onder meer de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) aanwezig. Op 21 januari 1974 was Van Tijn de eerste die op de Nederlandse televisie het woord neuken, op een vrij bekakte toon, in de mond nam.[1]

Voor die tijd was het een gedurfd programma dat veel weerstand opriep en de tv-recensent Henk van der Meijden sprak er schande van. Het programma had echter wel hoge kijkcijfers. Naar de huidige maatstaven was het programma wat oubollig gezien latere programma's als Sex voor de Buch en Neuken doe je zo!.