Joop van Tijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joop van Tijn in 1981

Joop van Tijn (Batavia, 12 september 1938Amsterdam, 2 september 1997) was een Nederlands journalist. Van 1991 tot kort voor zijn dood in 1997 was hij hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland.

Leven en werk[bewerken]

Van Tijn bracht een deel van zijn jeugd door in het Jappenkamp. Begin jaren vijftig kwam het gezin terug naar Nederland. Hij volgde zijn middelbare school aan het Amsterdams Lyceum, waarna hij letteren ging studeren. Kort voor zijn afstuderen trad Van Tijn in dienst van het weekblad Haagse Post, waar hij door hoofdredactrice Sylvia Brandts Buys persoonlijk werd binnengehaald. Daarvoor had Van Tijn al naam gemaakt als redacteur van het studentenblad Propria Cures (1959-1961). Bij de Haagse Post viel de jongeling op door gedurfde politieke commentaren en een interview met de Indonesische president Soekarno.

Later maakte Van Tijn de overstap naar Vrij Nederland, waar hij redacteur werd en vanaf 1991 hoofdredacteur. Tevens werkte hij mee aan radio- en televisieprogramma's van de NOS, VARA en VPRO, zoals het radioprogramma Rust Zacht in 1985, met dubbelinterviews van broers en zussen, en Welingelichte Kringen.

In augustus 1997 werd duidelijk dat Van Tijn leed aan een onbehandelbare kwaadaardige slokdarmtumor. Hij legde daarop het hoofdredacteurschap van Vrij Nederland per direct neer. Drie weken later overleed hij, tien dagen voor zijn 59ste verjaardag.

In april 2015 is zijn persoonlijk archief ondergebracht in het Persmuseum.

Trivia[bewerken]

  • Op 21 januari 1974 was Van Tijn de eerste die op de Nederlandse televisie het woord "neuken" in de mond nam. Dat gebeurde in een aflevering van het VARA-programma Open en Bloot.
  • Van Tijn interviewde negen opeenvolgende Nederlandse premiers, van Jan de Quay tot en met Ruud Lubbers.

Prijs[bewerken]

In 1983 werd Van Tijn samen met collega-journalist Max van Weezel onderscheiden met de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.

Publicaties (selectie)[bewerken]

  • 1967 - Dromen van de revolutie : een verzwegen hoofdstuk uit de sociale beweging verteld aan Joop van Tijn, door Dirk Schilp, Wereldbibliotheek, Amsterdam
  • 1970 - Mr. Harm van Riel in gesprek met Joop van Tijn, Arbeiderspers, Amsterdam
  • 1972 - Israël in feiten en cijfers, 1972, Arbeiderspers, Amsterdam
  • 1986 - Inzake het kabinet Lubbers. Sijthoff, Amsterdam
  • 1989 - Klaas Gubbels, Gemeentemuseum, Den Haag
  • 2001 - Meester op het floret (een selectie uit het journalistieke werk van Joop van Tijn)

Literatuur[bewerken]