Naar inhoud springen

Operatie Faust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 8 feb 2018 om 08:07. (Robotgeholpen doorverwijzing: Biscuit - Koppeling(en) gewijzigd naar biscuitje)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voedseltransport op 3 mei 1945 op weg van Rhenen naar West-Nederland. De legertruck voert de witte vlag omdat de capitulatie nog niet is getekend.

Operatie Faust trad op 3 mei 1945 na het ratificeren van het Akkoord van Achterveld in werking en hield het transport over de weg voor de distributie van levensmiddelen voor de hongerende bevolking in het westen van Nederland in.

Deze operatie was vrijwel tegelijkertijd met de vliegtuigdroppings van de Operatie Manna en Chowhound van start gegaan en hield het transport over de straatweg tussen het tot neutraal gebied verklaarde Rhenen en omgeving en het nog door de Duitsers bezette Wageningen in. Het transport gebeurde met 200 Britse en Canadese vrachtwagens. De chauffeurs reden de wagens vanaf voedselopslagplaaten in Oss en Den Bosch naar een overslagplaats langs de Nude[1][2] bij de Grebbesluis, waarna het met andere wagens verder naar het nog bezette westelijk deel van Nederland werd getransporteerd om daar de lading te distribueren.

De voedselpakketten bestonden onder meer uit: biscuits, blikken vlees, vet, gecondenseerde melk, suiker en zout.

Zie de categorie Operation Faust van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.