Naar inhoud springen

Ophiocoma echinata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ophiocoma echinata
Ophiocoma echinata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Echinodermata (Stekelhuidigen)
Klasse:Ophiuroidea (Slangsterren)
Orde:Ophiacanthida
Familie:Ophiocomidae
Geslacht:Ophiocoma
Soort
Ophiocoma echinata
(Lamarck, 1816)
Originele combinatie
Ophiura echinata
Synoniemen
  • Ophiocoma tumida Müller & Troschel, 1842
  • Ophiocoma crassispina (Say, 1825)
  • Ophiura crassispina Say, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ophiocoma echinata is een slangster uit de familie Ophiocomidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1816 gepubliceerd door Jean-Baptiste de Lamarck. Het is de typesoort van het geslacht Ophiocoma en komt voor in de tropische westelijke Atlantische Oceaan, de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Ophiocoma echinata is een vrij grote slangster, met een maximale spanwijdte van 25 cm. De slanke, taps toelopende armen zijn dicht bekleed met korte stekels en zijn duidelijk afgebakend van de schijf. De kleur is donker met bleke of crèmekleurige aftekeningen, maar de armen hebben nooit rode aftekeningen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De slangster Ophiocoma echinata is inheems in het tropische gewesten van de Atlantische Oceaan, de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico. Het is gebruikelijk in het hele Caraïbisch gebied tot een diepte van ongeveer 30 meter. Het komt voor in zeegrasweiden, op riffen en rifvlaktes, verstopt onder rotsen, in scheuren en spleten, onder koraalkoppen, en in sponzen.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Ophiocoma echinata gebruikt zijn armen om zich in het zand te graven en/of zich in spleten te verankeren. Het houdt enkele van zijn armen verticaal in de passerende waterstroom om voedseldeeltjes te filteren, ze met de stekels te vangen en ze langs voedingskanalen naar de mond te leiden. De maag bevindt zich volledig in de centrale schijf en is het orgaan van voedselopslag. Voortplanting vindt plaats gedurende een langdurig broedseizoen waarbij de gameten direct in zee worden afgeworpen zonder enige synchronisatie.