Oplontis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oplontis
Oplontis
Oplontis
Situering
Coördinaten 40° 45′ NB, 14° 27′ OL
Foto's
Het caldarium (vertrek met een warm bad) van de Villa van Poppaea met muurschilderingen in de derde Pompejaanse stijl.
Het caldarium (vertrek met een warm bad) van de Villa van Poppaea met muurschilderingen in de derde Pompejaanse stijl.
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Het rustieke peristylium van de Villa van Poppaea.
Mt Vesuvius 79 AD eruption-la.svg

Oplontis was een Romeinse plaats. Het lag op de plaats van het huidige Torre Annunziata aan de baai van Napels. Oplontis werd bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.C. door as, puimsteen en modder bedekt.

De naam Oplontis is ons alleen bekend van de Tabula Peutingeriana, een Romeinse wegenkaart die oorspronkelijk uit de 3e/4e eeuw n.C. stamt. Vermoedelijk was het geen zelfstandige plaats, maar eerder een wijk van Pompeï voor buitenhuizen van de rijken. De eerste serieuze opgravingen vonden plaats in de negentiende eeuw, gevolgd door uitgebreidere opgravingen vanaf 1964.

Op de locatie van Oplontis zijn enkele luxueuze villa’s teruggevonden. Verreweg de belangrijkste daarvan is de Villa van Poppaea. Poppaea Sabina was de tweede vrouw van keizer Nero. Zij of haar familie wordt beschouwd als eigenaar van de villa tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr. Deze toeschrijving is gebaseerd op een inscriptie op een amfora: Secundo Poppaeae: ‘Voor Secundus <slaaf/ vrijgelatene> van Poppaea’, in combinatie met de omvang en grote luxe van de villa. Tijdens de uitbarsting was de villa niet bewoond. De aanwezigheid van bouwmaterialen en zuilen die langs de muur van een van de vertrekken liggen, wijst erop dat de villa werd verbouwd of uitgebreid.

De villa is gebouwd in de eerste eeuw v.C. Hij heeft een grote ontvangsthal, waarachter een peristylium en een atrium liggen. Aan de westkant daarvan ligt het thermen-gedeelte, aan de oostkant liggen verschillende vertrekken rond een tweede ‘rustiek’ peristylium. Deze waren onder andere bedoeld voor de opslag van landbouwproducten. Tuinen en een groot openluchtzwembad maakten deel uit van het complex.

De villa is vooral beroemd om zijn rijke, goed bewaarde muurschilderingen, die behoren tot de tweede en derde Pompejaanse stijl.

Bij opgravingen in 1984 is ook de villa opgegraven van ene Lucius Crassus Tertius. Deze naam werd aangetroffen op een bronzen zegel. Het gebouw is opgetrokken rondom een monumentaal peristylium. Waarschijnlijk hield de eigenaar zich bezig met wijnhandel, want naast het peristylium werd een grote hoeveelheid amforen aangetroffen. Ook bevonden zich in een van de ruimtes de resten van een houten kist die onder andere gouden en zilveren halssnoeren, een spaarpotje met geld en glazen flesjes met oliën bevatte. In een andere ruimte werden meer dan 30 skeletten gevonden van mensen die zich daar verzameld hadden tijdens de eruptie van de Vesuvius en zijn omgekomen. Sommigen van hen hadden grote hoeveelheden munten bij zich.

Externe links[bewerken]