Oranjekazerne (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Oranjekazerne in Den Haag is gebouwd in 1824 en afgebrand in 1919.

In de 19de eeuw had Den Haag drie kazernes, de Frederikskazerne (1750), de Alexanderkazerne (1850) en de Oranjekazerne.

De Oranjekazerne werd gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect Zeger Reyers in de tuin van de Koninklijke Bibliotheek, die aan het Lange Voorhout was. De tuin liep toen helemaal door tot aan de Noordsingel, de huidige Mauritskade, alwaar de ingang van de kazerne kwam. De eerste steen werd op 20 april 1824 gelegd door de kroonprins, de latere Koning Willem II. De Oranjekazerne was voor het keurregiment Grenadiers en Jagers.
Naast de ingang van de Oranjekazerne stond het ouderlijk huis van Louis Couperus. Waar de kazerne heeft gestaan, bevindt zich nu het Louis Couperusplein.

De Frederikskazerne was in de Frederikstraat (nummer 141). Het was waarschijnlijk niet alleen de oudste kazerne van Den Haag, maar van het hele land. Hij werd gebouwd in opdracht van Stadhouder Willem V. In het begin stonden er alleen 160 paarden, er huisden pas manschappen vanaf 1827. Voor de officieren werden rond 1846 huizen in de Nassaulaan gebouwd.

De Alexanderkazerne aan de voormalige Laan Copes van Cattenburch werd gebouwd tussen 1841-1848 en was voor de Cavalerie. Tegenover de kazerne lag het exercitieterrein, het Alexanderveld. Later werd op dat veld een nieuw stadhuis (1953-1995) gebouwd, nu ligt daar het Burgemeester De Monchyplein.