Kroonprins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kroonprins is in een erfelijke monarchie de gebruikelijke benaming voor de rechtmatige troonopvolger: het is diegene die vanwege zijn/haar geboorte in aanmerking komt om de monarch op te volgen.

familiaal recht[bewerken]

Volgens de dynastiek huiswetten is er slechts de eerstgeboren prins of prinses gerechtigd om diens vader op te volgen na de dood. Gewoonlijk is dat de oudste zoon van de monarch (soms de oudste dochter, als vrouwen gelijkberechtigd zijn in de troonopvolging). Als deze voortijdig overlijdt en zelf kinderen heeft, wordt zijn oudste zoon/eventueel dochter de rechtmatige troonopvolger. De andere leden van de familie zijn ondergeschikt aan de kroonprins en diens kinderen.

De benaming "kroonprins" werd vroeger officieel vooral gebruikt in de Duitse keizer- en koninkrijken. In andere koninkrijken kregen de rechtmatige troonopvolgers automatisch een bijzondere titel. In een groothertogdom als Luxemburg wordt de rechtmatige troonopvolger meestal erfgroothertog genoemd. In een vorstendom is dat een erfprins.

Kinderloosheid[bewerken]

Het gebeurt dat een monarch zelf geen nageslacht heeft, zijn lijn zal dan natuurlijk uitsterven. In Japan heeft de huidige kroonprins slechts 1 dochter, prinses Aiko. In Japan wordt dan ook de wet op de Keizerlijke Familie, die dateert van 1947, vaak in vraag gesteld. Soms gebeurt het dat de monarch dan een opvolger aanduid, die na zijn dood de troon bestijgt. Dit kan echter voor discussie zorgen in de familie en om dit probleem op te vangen bestaat er een lijn van troonsopvolging. In deze lijst worden alle leden van de familie opgenomen in volgorde van geboorte. Indien een lid van de familie de huiswetten overtreed word zijn recht op de troon geschrapt. Dit gebeurde met Prins Amedeo van België

In dit geval wordt vaak gesproken van een vermoedelijke troonopvolger. Hij behoudt deze positie enkel tot er eventueel een rechtmatige troonopvolger geboren wordt. Zo'n vermoedelijke troonopvolger wordt meestal niet als kroonprins aangeduid, hoewel er in de media soms de neiging bestaat om dit ook te doen. Koning Albert II van België was bijvoorbeeld als broer van zijn kinderloze voorganger Boudewijn een beoogd troonopvolger. Hij werd meestal geen kroonprins genoemd.

Een kroonprinses kan zowel slaan op een rechtmatige troonopvolger als op de echtgenote van een kroonprins.

Titel[bewerken]

Meestal krijgt de kroonprins een bepaalde dynastieke titel, deze titels worden geërft van hun vader, de vorige kroonprins.

In Frankrijk kreeg de rechtmatige troonopvolger de titel van dauphin, een benaming die nu in het Frans synoniem is van kroonprins. In het keurvorstendom Saksen werd de vermoedelijke opvolger met "keurprins" of "Kurprinz" aangeduid.