Prins van Asturië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapenschild van de prins(es) van Asturië.

Prins van Asturië is een dynastieke titel die in de regel aan de kroonprins van Spanje gegeven wordt. De titel Prins van Asturië vindt zijn oorsprong in een belangrijke familie van edelen afkomstig uit het historische koninkrijk Asturië.

Rodrigo Álvarez van Asturië I, heer van Noreña, was de eerste graaf van Asturië van 980-998. De titel werd binnen het huis van Noreña telkens overgedragen aan de nakomelingen, totdat Rodrigo Álvarez van Asturië IV, kinderloos bleef. De titel werd vervolgens overgenomen door Hendrik II van Castilië (1333-1379), de eerste koning uit het Huis van Trastámara, die hem daarna aan een onechte zoon, Alonso Enríquez, overdroeg.

Gedurende de regering van Johan I van Castilië van 1379 tot 1390 kwam de koning in conflict met het Huis van Noreña en besloot zich hun eigendommen en titels toe te eigenen. In 1388 trouwde Hendrik III van Castilië met Catharina van Lancaster, waarmee men een eind wilde maken aan de aanspraken op de troon van Castilië door het Huis van Lancaster.

Om dit doel kracht bij te zetten kregen Hendrik en Catharina beiden de titel Prins van Asturië. Vergelijkbaar zijn de namen voor de troonopvolgers van de koninklijke familie in Frankrijk, de Dauphin, in Engeland de Prins van Wales, in België de Hertog van Brabant en in Nederland de Prins van Oranje.

Aanvankelijk was de titel niet slechts een eretitel, maar gaf rechten en verantwoordelijkheden binnen een groot geografisch gebied. Zo konden de Prinsen van Asturië zorgen voor het benoemen van onder meer ambtenaren, rechters, burgemeesters, landgraven. Deze situatie veranderde vanaf de Reyes Católicos. De titel werd toen teruggebracht tot een eretitel, die overgedragen werd aan het Huis van Oostenrijk en later aan het Huis van Bourbon.

De huidige drager van de titel Prinses van Asturië, is de dochter van de Spaanse koning Felipe VI, Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz. Ook is de autonome gemeenschap Asturië in naam nog steeds een prinsdom.