Orchestre philharmonique royal de Liège

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (Orchestre Philharmonique Royal de Liège -OPRL), opgericht in 1960, is het enige professionele symfonische gezelschap in Franstalig België. Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel, de stad Luik en de provincie Luik, treedt het OPRL op in Luik, in de prestigieuze Filharmonische Zaal (1887), de rest van het land (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Hasselt, Bergen, Namen, Saint-Hubert, Sankt Vith, ...), de grote zalen en festivals van Europa (Amsterdam, Parijs, Wenen, Spanje, Zwitserland, ...), maar ook in Japan en de Verenigde Staten.

In 2019 gaat het OPRL op tournee in Japan en is het te gast op het prestigieuze Enescu Festival in Boekarest. In 2020 staat het op de affiche op het Rostropovich Festivalin Moskou. Stichter Fernand Quinet en muziekdirecteurs als Manuel Rosenthal, Paul Strauss, Pierre Bartholomée, Louis Langrée, Pascal Rophé, François-Xavier Roth en Christian Arming, gaven het OPRL een identiteit op het kruispunt van de Germaanse en Franse tradities. Vanaf september 2019 neemt Gergely Madaras de fakkel over. Het orkest wil niet alleen de creatie van nieuwe werken ondersteunen, het Frans-Belgische patrimonium promoten en nieuw repertoire aanboren, maar heeft ook een sterk discografisch beleid met meer dan 100 opnames.

Tot de laatste opnames van het orkest behoren onder meer het project Sirba Orchestra!(DGG / Universal France), het volledige werk vanRespighi (BIS), werken van Saint-Saëns (BIS), Bloch en Elgar (La Dolce Volta), Ysaÿe (Fuga Libera), Franck (Fuga Libera, Musique en Wallonie), Gabriel Dupont (Fuga Libera), klarinetconcerto’s met Jean-Luc Votano (Fuga Libera) en concertant werk van Boesmans (Cypres).

Bijna 20 jaar probeert het OPRL de beste muziek aan een zo groot mogelijk publiek aan te bieden, met originele formules (Music Factory, de Samedis en famille, Happy Hour!, OPRL+) en speciale reeksen (Musiques anciennes, Musiques du monde, Piano 5 étoiles, Orgue). Vanaf 2016 kan het orkest tevens bogen op een samenwerkingsverband met de zender Mezzo Live HD (Europa, Azië, Canada).

Het OPRL is zich het hele jaar door bewust van zijn maatschappelijke rol en gaat actief op zoek naar een publiek dat wat verder van de klassieke muziek afstaat. Het richt zich in het bijzonder tot jongeren, via animatie op school, thematische concerten (zoals L’Orchestre à la portée des enfants) en sinds 2015 de oprichting van wijkorkesten, samen met de vereniging ReMuA (El Sistema Liège).

Dirigenten[bewerken]

Externe link[bewerken]