Orchestre philharmonique royal de Liège

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Orchestre philharmonique royal de Liège (OPRL) (Nederlands: Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik) is een van de twee belangrijkste symfonieorkesten van België, samen met het Nationaal Orkest van België.

Geschiedenis[bewerken]

Het orkest werd opgericht in 1960 en is het belangrijkste symfonische ensemble van de Franse Gemeenschap in België, gevestigd in de stad Luik. Met 97 orkestleden worden bijna 90 concerten uitgevoerd per seizoen, waarvan ongeveer vijftig in de Salle Philharmonique de Liège, de thuisbasis van het orkest. Het orkest heeft ook vaak gastoptredens in concertzalen in de hele Benelux en in Frankrijk.

Repertoire[bewerken]

Terwijl Franse en 20e-eeuwse muziek het hart vormen van zijn repertoire, voert het orkest ook veel muziek uit van hedendaagse componisten, waaronder Philippe Boesmans, Henri Dutilleux, Thierry Escaich, Michel Fourgon, Claude Ledoux, Magnus Lindberg en Benoît Mernier.

Onder leiding van dirigent Pascal Rophé werd het orkest uitgenodigd op de festivals voor hedendaagse muziek Musica in Straatsburg en Présences in Parijs in het seizoen van 2006.

Het orkest nam de werken op van een aantal belangrijke Belgische componisten, zoals Albert Dupuis, César Franck, Joseph Jongen, Émile Mathieu en André Souris, en de Franse componisten Ernest Chausson, Édouard Lalo, Francis Poulenc en Maurice Ravel.

Dirigenten[bewerken]

Externe link[bewerken]