Original net animation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Original Net Animation)
Naar navigatie springen Jump to search
Onderdeel van een serie over
Anime en Manga

Anime eye.svg

Anime

Geschiedenis van Anime · Industrie · Internationale markt · Regisseurs · Original net animation · Original video animation · Fansub · Fandub · Bedrijven

Manga

Geschiedenis van Manga · Industrie · Internationale markt · Mangaka (lijst) · Dojinshi · Scanlatie · Uitgeverijen

Algemeen

Omake · Terminologie · Iconografie

Demografische groepen

Kodomo · Shonen · Shojo · Seinen · Josei

Genres

Bara · Harem · Hentai · Maho shojo · Mecha · Yaoi · Yuri

Fandom

Conventies (lijst) · Clubs · Cosplay · Anime Music Video · Otaku · Yaoi fandom

Original net animation (ONA) (オリジナルネットアニメ, Orijinaru netto anime) is een term die vooral in Japan wordt gebruikt voor animeseries die direct worden uitgebracht op internet alvorens te worden uitgezonden op televisie of uitgebracht in een ander formaat zoals DVD of blu-ray. Dit is een vrij nieuwe vorm van publicatie voor anime, die nog niet op grote schaal voorkomt. Vooral de grote toename van streaming media websites in Japan heeft bijgedragen aan de opkomst van ONA.

De naam is afgeleid van Original Video Animation, een term voor direct-naar-video animeseries. Veel trailers en previewafleveringen van nieuwe series worden tegenwoordig uitgebracht als ONA’s.

ONA hebben over het algemeen een vrij korte duur, van 1 tot 5 minuten, hoewel er een toename is van anime van normale lengte, van 20 ~ 22 minuten, die uitgebracht worden als ONA.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste serie die als ONA werd uitgezonden, was Azumanga Web Daioh op 28 december 2000.

De term werd voor het eerst gebruikt in Japan in 2001 door de groep achter de pilot van Papillon Rose. De serie is echter nooit als ONA uitgezonden.

In eerste instantie waren bijna alle ONA het werk van fans of van kleine onafhankelijke studio's. AIC werd in 2002 de eerste grote studio die een ONA uitbracht toen zij Mahou Yuugi direct op het internet uitbrachten en pas veel later op de televisie.