Orion Ensemble

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Orion Ensemble is een Nederlands ensemble voor kamermuziek. Het is opgericht in 2000. Het ensemble heeft een vaste kern van drie musici (een pianotrio), die bestaat uit Pauline Terlouw, viool; Carla Schrijner, cello en Leonard Leutscher, piano. Het ensemble is flexibel: de bezetting varieert naargelang het programma dat wordt uitgevoerd.

De programmering beperkt zich niet tot het traditionele repertoire voor pianotrio, maar wordt vaak rond een bepaald thema opgesteld. De muziek wordt daarbij toegelicht door Leonard Leutscher. Zo zijn er programma's rond Ástor Piazzolla of het werk van Johan Sebastiaan Bach en Joseph Haydn. Verder treedt het ensemble op met zogenaamde literaire concerten met medewerking van Jan Terlouw. Deze literaire concerten verbinden muziek en tekst. Speciale projecten van het Orion Ensemble waren onder andere: Het Houben-Project 2003 een multidisciplinaire voorstelling met allerlei wereldpremières met werken speciaal voor het Ensemble gecomponeerde werken door Brabantse componisten, 'Spiegels' toneel en muziek, een programma in opdracht van de Stadsschouwburg Utrecht en een CD - i.s.m. UAF Nederland- met musici van verschillende nationaliteiten en het Orion Ensemble. In 2008 was het Ensemble finalist en prijswinnaar van het International Jewish Music Festival te Amsterdam. Van het ensemble verschenen inmiddels 9 cd's en een DVD in 2015 'Haydn Live!' een literair concert met Jan Terlouw als Haydn. Verschillende componisten componeerden voor speciaal voor het Ensemble, in 2015-3026 componeert Jeff Hamburg een pianotrio voor het Orion Ensemble. Onder Stichting Orion Ensemble is 2005 is 'Het Luisterrijk gestart, een cursus luisteren naar Klassieke Muziek. Inmiddels wordt deze cursus gegeven door heel Nederland: Utrecht, Den Haag, Velp, Steenwijk, Emmen, Meppel en Rhoon.

Naam[bewerken]

Het ensemble ontleent zijn naam aan de mythische figuur en het sterrenbeeld Orion. Het sterrenbeeld bestaat uit zeven zichtbare sterren: een gordel van drie sterren met vier sterren eromheen. Om Orion heen bevindt zich de Orionnevel. De gordel staat symbool voor de drie gelijkwaardige instrumenten in het pianotrio: piano, viool en cello. Het kleurenpalet van de Orionnevel symboliseert de diversiteit aan klankkleur van het ensemble.

Verder staat Orion voor een figuur uit de Griekse mythologie, een hartenveroveraar waarvoor Griekse godinnen vielen. Één van haar veranderde hem in het sterrenbeeld. Zo kon hij voor eeuwig schitteren. Het Orion Ensemble ziet hier een parallel: ook muziek -hoe ongrijpbaar en vergankelijk ook- lijkt eeuwigheidswaarde te hebben. Het ensemble zegt zich te laten inspireren door de schoonheid en de kracht van de figuur Orion, en door de liefde die hij wist op te wekken.

Externe links[bewerken]