Orthanc (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orthanc
Logo
Ontwerper(s) Sébastien Jodogne,
Centre Hospitalier Universitaire de Liège
Uitgebracht 19 juli 2012
(11 jaar)
Recentste versie 1.12.2 (19 december 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Besturingssysteem Linux, Microsoft Windows, macOS, multiplatform
Geschreven in C++
Categorie DICOM-server
Licentie(s) GNU General Public License, GPLv3
Versiebeheer
Website (en) Webpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Orthanc is een lichtgewicht open-source-DICOM-server voor medische beeldbewerking die representational state transfer ondersteunt.[2][3] Het is beschikbaar onder de GPLv3 licentie.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

Orthanc komt oorspronkelijk voort uit onderzoek van de afdeling medische natuurkunde (Département de physique médicale) van het academisch ziekenhuis van de Universiteit Luik (CHU de Liège). Deze software onderscheidt zich van andere zogenaamde PACS-software door zijn beperkte omvang en REST API-interface die het mogelijk maakt om de stroom/flow van medische beelden te automatiseren en de interoperabiliteit tussen verschillende systemen te verbeteren.

Voor zijn werk aan Orthanc ontving Sébastien Jodogne in 2015 de zogenaamde "Free Software Award" van de Free Software Foundation.[4] Orthanc ontving ook de eHealth Agoria prijs in 2015.[5]

Besturingssysteem[bewerken | brontekst bewerken]

Orthanc is onderdeel van het Debian Med project.[6] Officiële pakketten zijn beschikbaar voor verschillende Linux distributies waaronder Debian,[7] Ubuntu[8] OpenSuse[9] en Fedora.[10] Porteringen zijn ook beschikbaar voor FreeBSD en OpenBSD. Windows installatie pakketten kunnen ook vrijelijk gedownload worden van de Orthanc website maar worden geleverd door een commerciële partner.

Orthanc is ook beschikbaar als Beta-package via het 'package center' voor Synology NAS gebruikers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]