Osogbo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Osogbo
Plaats in Nigeria Vlag van Nigeria
Osogbo (Nigeria)
Osogbo
Situering
Staat Osun
Coördinaten 7° 46′ NB, 4° 34′ OL
Algemeen
Inwoners 845.000
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Osogbo of Oshogbo is een stad in Nigeria en de hoofdstad van de staat Osun. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Osun. Er wonen ongeveer 845.000 mensen, waarvan het grootste deel bestaat uit leden van de Yoruba.

Osogbo werd gesticht rond het begin van de 18e eeuw door jagers uit een nabijgelegen dorp, waar toen hongersnood heerste. De jagers verplaatsten om die reden een aantal familieleden naar de lagergelegen vlakke plateaus bij de Osun. Een van die jagers, Larooye, werd de eerste Ataoja (koning) van Osogbo en ging in een paleis wonen, waaromheen het grootste deel van de bevolking ging wonen. Na de val van de oude Oyo, trokken veel mensen — op de vlucht voor de oprukkende Fulbe — naar Osogbo, waarna de stad vooral in inwoneraantal toenam door migratie vanaf andere Yoruba-steden.

De stad ligt aan de spoorlijn van Kano naar Lagos en vormt een handelscentrum voor de omliggende landbouwregio, waar vooral yam, cassave, graan en tabak worden verbouwd, alsook katoenplanten voor het maken van kleren. Er bevinden zich een aantal hotels en een voetbalstadion met een capaciteit van 10.000 personen, waar een team uit de tweede divisie speelt. In 1988 was 27% van de bevolking werkzaam in de landbouw, 8% in de handel en ongeveer 30% als overheidsfunctionaris of leraar.

Osogbo

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]