Ostspitze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ostspitze
Ostspitze, gelegen tussen Grenzgipfel en Dufourspitze (gezien vanaf Nordend)
Hoogte 4632 m
Coördinaten 45° 56′ NB, 7° 52′ OL
Ligging Piëmont (I) / Wallis (CH)
Gebergte Monte Rosamassief
Dominantie 0,1 km → Dufourspitze
Eerste beklimming 1854: Christopher Smyth, James G. Smyth en Edmund Smyth
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Ostspitze is een 4632 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa in Zwitserland.

De Ostspitze is niet echt een op zichzelf staande berg aangezien het om de oostelijke top van de "Gornerhorn" gaat waarvan het hoogste punt nog geen 100 meter westelijker ligt. De top staat vijfde op de door de UIAA samengestelde lijst van vierduizenders in de Alpen. De berg is na de Dufourspitze (4633,9 m) de hoogste top van de Zwitserse Alpen. Enkele tientallen meters ten oosten ligt de Grenzgipfel waarover de grens met Italië loopt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1854 stonden de gebroeders Christopher, Edmund en James G. Smyth als eersten op de Ostspitze. Ze dachten de hoogste top van de "Gornerhorn" of "Höchste Spitze" (in 1863 omgedoopt tot Dufourspitze) bereikt te hebben. Later bleek de westelijke top echter twee meter hoger te zijn dan de Ostspitze.

Ferdinand Imseng, Gabriel Spechtenhauser, Giovanni Oberto, Richard Pendlebury, William Pendlebury en Charles Taylor overschreden de complete Dufourspitze-topgraat (Grenzgipfel (4618 m) – Ostspitze (4632 m) – Dufourspitze (4632 m) op 23 juli 1872. Ze waren een dag eerder uit Macugnaga vertrokken en hadden via de nooit eerder beklommen zwaar verijsde Monte Rosa-oostwand de Grenzgipfel (4618 m) bereikt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Helmut Dumler en Willi P. Burkhardt: "The High Mountains of the Alps", Diadem, London, 1994
  • Julius Kugy: "Im göttlichen Lächeln des Monte Rosa", Leykam-Verlag, Graz, 1940