Oswald Versyp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oswald Versyp
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Oswald Henri Versyp
Geboren Gent, 9 februari 1939
Overleden Gent, 20 oktober 2014
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1973-2005
Beroep acteur, regisseur, auteur, leraar en komiek
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Oswald Henri Versyp (Gent, 9 februari 1939 – aldaar, 20 oktober 2014) was een Vlaams acteur, leraar, auteur, regisseur en komiek.[1]

Versyp genoot een opleiding in de grafische sector en ging dan lesgeven als leraar linotypie aan het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs (Higro), dat toen gevestigd was aan de Oude Houtlei in Gent. Hij was toen reeds actief als acteur; eind jaren zeventig maakte hij de overstap naar het professionele circuit.

Hij was de jongere broer van acteur Arnold (Nolle) Versyp. In 1959 was hij samen met zijn broer een van de stichters van het Gentse Theater Vertikaal.

In 2012 was hij kandidaat voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Martens-Latem, maar hij werd niet verkozen.

In oktober 2014 is hij aan de gevolgen van kanker overleden.[1][2]

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Hij speelde in de jaren 70 van de 20ste eeuw geregeld samen met zijn broer Nolle veel klassieke of avant-gardistische stukken bij het Arca-theater of bij Vertikaal in Gent en op reis door Vlaanderen. Een van de langst gespeelde successen was Suiker van Hugo Claus (1972-1973).

Radio en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Versyp was 25 jaar verbonden aan het Dramatisch Gezelschap van de openbare omroep. Hij was te horen in hoorspelen en vertolkte diverse rollen in televisieseries.[2] Hij speelde (gast)rollen in:

Zijn laatste grote rol op televisie was die van Constant De Schrijver of 'Stany Love' in de soap Thuis. Deze rol vertolkte hij van 2004 tot 2005.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]