Otto I van Palts-Mosbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otto I
Otto I van Palts-Mosbach
Vorst van Palts-Mosbach
Regeerperiode 1410 - 1461
Voorganger Ruprecht III (Keur-Palts)
Opvolger Otto II
Vorst van Palts-Neumarkt
Regeerperiode 1448 - 1461
Voorganger Christoffel
Opvolger Otto II
Huis Palts-Mosbach (Huis Wittelsbach)
Vader Ruprecht III
Moeder Elisabeth van Neurenberg
Geboren 24 augustus 1387
Mosbach
Gestorven 5 juli 1461
Reichenbach
Begraven Klooster Reichenbach
Echtgenote Johanna van Beieren
Religie Rooms-katholiek

Otto I van Palts-Mosbach (Mosbach, 24 augustus 1387 - Reichenbach, 5 juli 1461), was de jongste zoon van Rooms-koning en keurvorst Ruprecht III van de Palts en Elisabeth van Nürnberg. Otto was de eerste vorst van Palts-Mosbach. Daarnaast stond hij in dienst van zijn oudere broer en keurvorst Lodewijk III van de Palts. In 1448 volgde hij zijn kinderloze neef Christoffel op als vorst van Palts-Neumarkt. Otto stierf op 73-jarige leeftijd in het Klooster van Reichenbach.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij volgde in 1410 zijn vader op als paltsgraaf van Palts-Mosbach, met Ebrach, Sinsheim, Schriesheim, Ladenburg, Obrigheim. Met zijn broers had hij diverse rechtszaken, vooral met zijn broer keurvorst Lodewijk.

In 1430 verzocht hij de Duitse koning Sigismund de belening met het hertogdom Brabant, namelijk na de dood van Filips van Saint-Pol. Het hertogdom ging echter naar Filips de Goede, die een hereditair recht kon uitoefenen.

In 1436 werd hij regent van de keurpalts en nam in die functie deel aan de verkiezingen van Albrecht II en Frederik van Habsburg tot Rooms-Duits koning. Na het uitsterven van het Huis Palts-Neumarkt in 1448 wist hij dit Palts-Neumarkt in de Opper-Palts met zijn eigen vorstendom te verenigen.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Otto trouwde in 1430 met Johanna van Beieren, de oudste dochter van hertog Hendrik XVI de Rijke van Beieren-Landshut. Het paar kreeg negen kinderen: