Otto Waalkes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto Waalkes (2005)

Otto Gerhard Waalkes (Emden (Ostfriesland), 22 juli 1948) is een Duitse cabaretier en acteur.

Bekendheid verwierf hij in Duitsland in de jaren zeventig en jaren tachtig met zijn shows, boeken en films. Het bekendst is hij geworden met zijn zogenaamde Ottifant, een soort getekende olifant.

Waalkes is zeer goed bevriend met tennisster Steffi Graf, die ook een rolletje had in zijn film Otto - Der Außerfriesische. Waalkes is sinds 2000 getrouwd met actrice Eva Hassmann en heeft een zoon uit een eerder huwelijk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Otto Waalkes groeide op in zijn geboorteplaats Emden. Zijn allereerste optreden gaf hij toen hij 11 jaar was, in een warenhuis in Emden. Toen Waalkes 12 jaar werd kreeg hij zijn eerste gitaar en in 1964 trad hij voor de eerste keer op met zijn toenmalige band The Rustlers. In 1973 bracht Waalkes zijn eerste show uit, de 'OTTO SHOW'. In 1980 schreef hij zijn eerste boek en in 1981 volgde de eerste langspeelplaat.

Op 1 augustus 1987 opende zijn geboortestad Emden "Dat Otto Huus". Dit Otto-museum is gehuisvest in een voormalige apotheek en toont allerlei instrumenten (hij bespeelt er zeer veel) en spullen uit bijvoorbeeld zijn shows van vroeger.

In 2004 maakte Waalkes de film 7 Zwerge - Männer allein im Wald. Deze film, waarin ook een rol weggelegd was voor Nina Hagen, trok in Duitsland maar liefst 7 miljoen toeschouwers naar de bioscopen. In 2006 kwam het vervolg, 7 Zwerge – Der Wald ist nicht genug.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Otto Waalkes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.