Overleg:Alcoholvrij bier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zou iemand kunnen uitvinden het verschil in bereidingsproces tussen normaal bier en alcoholvrij bier? Daar was ik namelijk naar op zoek en dat hoopte ik onder dit lemma te vinden. --Bjorn 7 feb 2009 21:50 (CET)

  • Eerst wordt normaal bier gebrouwen, na het hele proces te hebben afgerond wordt het gekookt zodat de alcohol verdampt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.214.24.76 (overleg · bijdragen) 9 nov 2010 18:33

Vochtafdrijvend[bewerken]

Er staat vermeld dat malt bier vochtafdrijvend werkt. Ik geloof daar niks van en zou dat graag onderbouwd willen zien. Sowieso is het gebruik van de term vochtafdrijvend misleidend omdat het netto uiteraard juist hydraterend werkt. Daarbij geldt voor malt bier dat het door de isotone eigenschappen juist voor snellere hydratie kan zorgen dat normaal water. Ook de regel over droogstaande alcoholisten lijkt mij een vorm van burgerwijsheid die niet is onderbouwd. Alcoholisten hebben dan wel terugval door cues uit het verleden die hen weer aan alcohol drinken doen denken maar of malt bier hier onder valt is helemaal niet zeker. Malt bier zou ook juist kunnen helpen voorkomen dat een droogstaande alcoholist naar echt bier grijpt als hij anderzins trek krijgt. Dat de 0,1 procent alcohol effect zou kunnen hebben op ontwenning/gewenning is ook niet onderbouwd. Ik pas het zelf niet aan want ik ben geen wikipedia expert hoe dat moet daarom plaats ik het hier in de laagdrempelige discussieruimte. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.212.165.252 (overleg · bijdragen) 25 apr 2011 23:27

'Houd er wel rekening mee dat alcoholvrij bier ook wat vochtafdrijvend werkt, zij het in veel mindere mate dan gewoon bier. Alcoholvrij bier, in grote hoeveelheden gedronken, zorgt dus toch voor iets meer vochtverlies dan water.[bron?]' Ik ben ook erg benieuwd naar de bron van bovenstaande uitspraak.

Na vraag over de bron het gedeelte verwijderd. --DrJos (overleg) 10 dec 2013 10:39 (CET)

Jupiler[bewerken]

Er staat dat boven 0.1% alcohol er sprake is van alcoholarm en niet alcoholvrij bier. Jupiler verkoopt echter bier van 0.5% als alcoholvrij. Dit is dus in tegenspraak met de vermeende standaard. Het is afwachten op een bron om te ontdekken of het hier gaat om een europese richtlijn, nationale wet of een gewoonte in de industrie.

Ook buiten Nederland...[bewerken]

Nogal op Nederland gericht, terwijl dit fenomeen natuurlijk ook daarbuiten voorkomt. (En hoe zit het in België?) Encycloon (overleg) 9 jun 2019 13:29 (CEST)