Overleg:Alessandro Cagliostro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Enkele opmerkingen bij dit artikel.

Tot aan de recente toevoegingen van Gebruiker:10Guillot was de inhoud van dit artikel vooral gebaseerd op deze bron. Die zogenaamde bron heeft zijn kennis dan weer vooral ontleend aan de aangegeven source Spence, Lewis. The Encyclopedia of Occultism. University Press. New York. 1959 . Dat boek dateert helemaal niet uit 1959 zoals vermeld maar uit 1920. Op basis van dat boek heeft de auteur van die bron voor dit Wikipedia artikel allemaal beweringen gedaan, die de eerste auteur van dit Wikipedia artikel zonder zelf enig bronnenonderzoek te doen maar klakkeloos vertaald heeft. Daaronder weer allemaal reizen buiten Europa waar geen spoor van bewijs voor is. Zelfs in die source, Spence Lewis worden de reizen naar Ethiopië en India helemaal niet genoemd. Dat is volstrekte fantasie, die steeds maar gerecycled wordt. Zo zijn er meer voorbeelden te geven.

Er zal nauwelijks ook een lezer zijn die de herhaalde malen gebruikte term Egyptische vrijmetselarij zal begrijpen. Zoiets moet geduid en verklaard worden.

Ook de recente toevoegingen van 10Guillot zijn volledig gebaseerd op een een volstrekt gedateerd werk uit 1910. Ik zal verder niet ingaan op de inhoud van die toevoegingen.

Het resultaat van het gebruik van die zeer gedateerde bronnen, vol met fictie en fantasie, is dat nu net het enige item dat Cagliostro in de geschiedenis van de westerse esoterie nog een beetje relevant maakt volstrekt gemist wordt. Cagliostro was verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van een maçonnieke ritus, de ritus van Misraïm. Ongeveer een eeuw later is die opgegaan in de Oude en Primitieve Ritus Memphis-Misraïm, een vorm van para-vrijmetselarij

Voor die ritus van Misraïm ontwikkelde en beschreef hij een aantal – nogal bizarre- rituelen en voorschriften die door Marc Haven, pseudoniem van Emmanuel Lalande ( overleden 1926), werden samengebracht. Zij werden in 1948 voor het eerst gepubliceerd. Het werk is bekend als Arcana Arcanorum van Cagliostro. Hoewel lang niet alles in dat werk het idee van Cagliostro zelf was, is het feitelijk alleen dit werk dat hem in esoterisch opzicht nog een beetje relevant maakt.

Natuurlijk niet te vinden in volstrekt gedateerde bronnen van auteurs die hun lezers trachten te bedriegen met fictie en fantasie maar wel in de vakliteratuur. Je moet dan wel bereid zijn daar naar op zoek te gaan. Ik zal één digitaal beschikbaar essay hier melden. Zie Arcana Arcanorum: Cagliostro's Legacy in Contemporary Magical Movements. Als je wil dat esoterie op dit project serieus genomen wordt, hoort daar ook het raadplegen van serieuze literatuur bij. Renevs (overleg) 30 apr 2017 21:16 (CEST)

In het Engelse artikel over de Misraim-Memphis rite is te lezen, dat de rite van Memphis werd gesticht door Marconis de Nègre in 1838. Cagliostro stichtte de rite van Hoge Egyptische Vrijmetselarij in 1784. Tussen 1767 en 1775 ontving hij de Arcana Arcanorum, de drie zeer hoge hermetische graden, van Ridder Luigi d'Aquino, de broer van de Grootmeester van de Napolitaanse Vrijmetselarij. In 1788 introduceerde hij deze graden in de Rite van Misraïm. In 1881 bereidde Generaal Giuseppe Garibaldi de fusie tussen beide riten voor en in 1889 gingen ze samen. Ze wonnen aan populariteit door Theodor Reuss (die sympathieën had voor anarchistische en communistische bewegingen). In 1913 werd Papus Groot Hiërophant van de Ritus van Memphis en Misraïm. Papus muntte de benaming van Martinisme. Papus nam kennis van de theosofie, maar verliet haar snel. Hij had invloed aan het Russische, keizerlijke hof voor ze verwoest werd. Wat er over is gebleven van Cagliostro's inbreng in de latere vorm van de Egyptische Ritus mag men zich met recht afvragen. 10Guillot (overleg) 1 mei 2017 00:35 (CEST)

Trowbridge[bewerken]

Beste MatthijsWiki, u heeft een link naar een site waarin Trowbridge te lezen is weggehaald. Zelf heb ik m'n informatie uit het boek van Trowbridge (zie Noten) en niet van de site. Het lijkt me gunstig als de belangstellende gemakkelijk via de site in het boek kan lezen. Dus ik zou zeggen: rustig laten staan. Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 18 jul 2017 16:13 (CEST)