Overleg:Algol (programmeertaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een deel van het verhaal lijkt vooral te gaan over een specifieke algol(-68?) implementatie ipv. over ALGOL als zodanig. Bemoeial 18 nov 2003 22:21 (CET)


Interpreter en compiler;

Voor Algol bestaat een compiler die van de broncode bytecode maakt, die door een interpreter moet worden uitgevoerd. De taal Java maakt van hetzelfde principe gebruik.

Als je een Algol-programma maakt en je slaat dat op als ALG-file, dan kun je deze compileren. De compiler zet de Algol-taal om in een tussentaal, en controleert het programma op fouten. Het omgezette programma wordt in een nieuwe file gezet. Het nieuwe bestand wordt een *.OBJ file.
Je hebt nu altijd weer de interpreter nodig om het programma uit te voeren. De interpreter maakt van de tussentaal die de compiler heeft gemaakt, een werkend programma in machine-taal. Maar hij doet dit elke keer dat je het programma start.

verwijderd; is een implementatiestukje dat voor iedere programmeertaal te schrijven valt

Algol voor Cobol[bron bewerken]

Ik vind het niet logisch, indien ALgol in 1958 is ontwikkeld/gespecificeerd, het een reactie is op Cobol, waarvan de eerste conferentie pas in 1959 plaats vond. Waarschijnlijk zal het meer betrekking hebben op Algol-68.

Het was niet alleen een reactie op COBOL: een van Algols ontwerpers, John Backus, had eerder FORTRAN gemaakt. Rp (overleg) 24 dec 2010 12:29 (CET)

Algol-60 en Algol-68[bron bewerken]

Volgens mij moet dit artikel worden gesplitst in twee afzonderlijke artikelen, een over Algol-60 en een over Algol-68. Beide zijn vooral van historisch belang. Algol-60 is de basis geweest van talen als Pascal, C en Java en de nieuwste versies van talen als (Visual) Basic. Algol-68 heeft een aantal theoretische concepten geintroduceerd en is een voorbeeld van een taal die het door zijn complexiteit nooit gemaakt heeft (een ander voorbeeld is ADA)--Casimir 25 jul 2006 10:15 (CEST)

Dat kan je toch gerust doen? Elly 25 jul 2006 10:28 (CEST)

Precies. Ik heb in algol leren programmeren en heb later ooit een algol-68 boek gekocht maar die taal was zo complex, die had daar vrijwel niets mee te maken. splitsen die hap! Bart (Evanherk) 25 jul 2006 11:15 (CEST)

Ik heb de inhoud van dit artikel voorzover van belang overgenomen in de artikels over Algol-60 en Algol-68. Dit stuk kan nu weg want Algol verwijzt daar al direct naar --Casimir 7 aug 2006 23:42 (CEST)

Een volledig versplintering van twee varianten op een taal is verre van ideaal. Een duidelijk overzichtsartikel is noodzakelijk (zie ook andere wikipedia's); anders is alle duidelijkheid zoek. Voor echt specifieke details kan dit artikel dan doorverwijzen naar de twee varianten erop. --LimoWreck 8 aug 2006 01:21 (CEST)

Het verschil tussen Algol-68 en Algol-60 is even groot als het verschil tussen Pascal (programmeertaal) en Algol-60. Twee extra argumenten om de artikelen over de talen gescheiden te houden is dat Algol-68 tot nu toe niet uitvoerig beschreven is en dat Algol-68 toch een doodlopende weg is geweest. --Casimir 8 aug 2006 09:52 (CEST)

Ik heb zojuist zo veel informatie over de afzonderlijke talen toegevoegd dat dit bezwaar zal zijn weggenomen, maar intussen zijn er ook afzonderlijke artikelen. Misschien is de beste balans nog niet gevonden. Rp 10 aug 2010 20:21 (CEST)
Ik denk dat vermeld moet worden dat met 'Algol' meestal ALGOL 60 bedoeld wordt, en nooit (voorzover ik weet) ALGOL 68. Rp (overleg) 21 okt 2013 13:50 (CEST)

ALGOL[bron bewerken]

De gewoonlijke spelling is met alleen hoofdletters en zonder streepjes, dus: ALGOL 60, ALGOL W, FORTRAN 57, COBOL, JOVIAL, etc. Dit waren de conventies van die omgeving (in elk geval IBM 360/370). Ik stel voor om dit consequent door te voeren. Rp 11 aug 2010 18:48 (CEST)

Externe links aangepast[bron bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Algol (programmeertaal). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 23:31 (CEST)