Overleg:Ansfried

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een paar vragen:

  • Graaf van Brabant? Brabant was een hertogdom en in de lijst van hertogen van Brabant kom ik hem niet tegen.
  • Hoe heet deze St. Henry in het Nederlands? Ik weet niet wie ermee bedoeld wordt.
  • Wat is een stichter?

Groeten Känsterle 24 apr 2005 20:01 (CEST)[reageer]

  • Hij wordt 'Count of Brabant' genoemd het kan een staaltje steenkolen engels zijn van mij. [ook hier]. Is 'Brabant' misschien Brabant in het huidige België of is dat in deze context de zelfde.
  • Ik gok (helaas weet ik het ook niet) dat het [Henry] is.
  • Weer een vertaling, hij wordt ergens wel een 'founder' genoemd. [hier].

Ik heb wat informatie gevonden via de gemeente Zwijndrecht, en zag dat er wat meer bekend is op het internet. Het meeste komt van de engelse beschrijving (vandaar 'Zwaard-drager'). Ik kan moeilijk bovengenoemde sites copieren. n.b. Ik heb totaal geen theologische achtergrond, zelfs geen lid van een of ander geloof. Gr. IvarSnaaijer 7 mei 2005 17:56 (CEST)[reageer]

  • Ik heb toestemming gekregen van [Geert Kimpen] om tekst van zijn website over te nemen. Helaas heb ik nu even niet de tijd om het netjes neer te zetten. Ivar Snaaijer 7 jul 2006 23:49 (CEST)

Afkomst van Ansfried[brontekst bewerken]

Op 20 sept. 946 bevestigd het klooster Glemboux dat Wichpert en zijn grootmoeder Gisla (Gisela) hun erf- en trouwgoed te Lammaschgouw, Darnaugouw, Haspengouw en in Brabant en andere graafschappen heeft weggeschonken.

  • Bron; Regesten Otto I,.II.Ind.4 956.Reg.


946 sept. 20, .... (Leodio) bestätigt dem kloster Gembloux (bei Namur) unter dem aus dem saecularklerus in den mönchstand übergetretenen abt Erluin die von dem stifter Wichpert und dessen grossmutter Gisla aus beider erb- und heiratsgut dahin geschenkten güter im Lammasch-, Darnau-, Haspengau, in Brabant und andern grafschaften http://www.regesta-imperii.de/regesten/suche/result.html?tx_hisodat_sources%5BsearchMode%5D=10&cHash=8425a5cd88be1d41afc73181383a3e0d


Wichpert, Ansfried I en Ruotbert Aardsbischop van Trier 930-956 zijn broers van elkaar, waarbij Wichpert als de vader van Ansfried II wordt beschreven.

  • Bron; Hein H. Jongbloed 2010 "de Listige Immo en Herswind"


Aangezien dat Gottfried in 882 om de vrede te bewaren gedwongen wordt om met Gisla van Lotharingen (dochter van Lotharius II en Albarada) te trouwen en enkele jaren later in 989 door zijn zwager Hugo wordt vermoord lijkt het ook wat veel om 8 kinderen in die 7 jaar te hebben gekregen en zijn volgens de regesten Imperia Routbert, Wichpert en Ansfried I de kleinkinderen van Gisla. Omdat er nergens iets wordt beschreven over Ansfried I en zijn echtgenote moeten zij wellicht zeker de kinderen van Gottfried II en Irmenrtud van Ringelheim zijn!

Frederuna moet ook een kleindochter van Gisla zijn geweest want Ruotbert Aardsbisschop van Trier 930-956 was een broer van (Karel de Eenvoudige zijn echtgenote) Frederuna van Lotharingen en vaders broer des Bisschop van Utrecht.

  • Bron Finckenstein Finck von; seite 48, 106.


  1. Gottfried II (De Noorman) van Friesland † 885 Spijk (Graaf van Friesland, Koning van Jutland, Prins van Denemarken) oo Gisela van Lotharingen (Koningin van Jutland, later Abdis van Nivelles en Fosse) nakomeling van Karel de Grote
    1. Gisela van Haithabu (Koningin van Haithabu) oo Erik III (Koning van Haithabu)
    2. Bovo Bisschop van Châlons-sur-Marne 912)
    3. Gottfried III van Lotharingen † 950 oo Irmintrud van Ringelheim
      1. Frederuna † 10-02-917 oo Karel (de Eenvoudige) van Lotharingen
      2. Ansfried I van Lotharingen
      3. Ruotbert † 19-05-956 (Aardsbisschop van Trier 930-956)
      4. Wichpert † 23-05-962 (Stichter van Glembloux)
        1. Ansfried II van Utrecht oo Hersuindis (Hilsondis) van Teisterband, dochter van Immo van Teisterband (Graaf in Teisterband 947-949, Hettergouw, Duffelgouw en Condrost, Voogd van Stablo 953-959, Voogd van de Abdij St.Remi te Reims en Meersen) en echtgenote Keilo N.

Gerdevries (overleg) 8 mrt 2013 22:46 (CET)[reageer]