Hedeby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Plek van de voormalige nederzetting Hedeby.
Kaart van Denemarken in de vroege middeleeuwen met Hedeby

Hedeby (Oudnoords Heiðabýr, afgeleid van heiðr = heide, and býr = tuin, veld, oftewel "heideveld") was een belangrijke nederzetting in Denemarken in de vroege Middeleeuwen. De plaats lag net ten zuiden van het hedendaagse Jutland. Hedeby ontstond aan een strategisch gunstig gelegen uitloper van de Schlei, een inham in de moerassen aan de Oostzee. Vanaf deze plaats konden goederen en soms schepen het makkelijkst van de Oostzee naar de Noordzee getransporteerd worden, het land is hier, tussen Schlei en Treene op zijn smalst.

In de periode dat de Vikingen op het hoogtepunt van hun macht stonden was Hedeby de grootste plaats in het toenmalige Denemarken. De omtrek van de stad is nog duidelijk in het landschap te herkennen. In de omgeving is ook het Danewerk, het stelsel van verdedigingswallen van de stad, te vinden. Ook bevinden zich hier enkele runenstenen. In de 12e eeuw ging de stad teloor bij plunderingen en vernietiging door de Westelijke Slaven.

Op de plaats van het oude Hedeby is nu een openluchtmuseum te vinden, onderdeel van het Wikinger Museum Haithabu. Het museum toont enkele gebouwen zoals zij in het oude Hedeby zouden hebben kunnen gestaan.

De plek waar de stad ooit lag ligt tegenwoordig in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Externe links[bewerken]