Overleg:Bakkerszout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Broodzout versus bakkerszout[bewerken]

Het lijkt er op dat bakkerszout de opvolger is van broodzout, in het kader van een convenant over zoutgebruik.

"Bakkerszout bevat 50-65 mg jodium per kg zout terwijl broodzout 70-85 mg jodium per kg zout bevat. Met ingang van 20 juni 2009 is het gebruik van broodzout (met het oude jodiumgehalte) niet meer toegestaan." http://www.zeelandia.nl/nieuws/archief/van-broodzout-naar-bakkerszout

Zie ook: http://www.productschapakkerbouw.nl/bakkerij/convenant-bakkerszout-in-plaats-van-broodzout

Bakkerszout heeft minder jodium, maar mag dan weer in alle producten gebruikt worden. bief bakkersvereniging: http://www.nbc.nl/files/Brief%20bakkerszout.pdf

Als meer bronnen de wettelijke overgang bevestigen dan wellicht opnemen. Tevens 'broodzout' aanmaken?Wernert 16 mei 2009 13:15 (CEST)

EU-regels[bewerken]

Volgens wetgeving van de EU zijn bakkers sinds 2010 (of 2011?) niet meer verplicht om jodium toe te voegen aan hun brood. Helaas kan ik er geen bron van vinden op de EU-site.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.91.88 (overleg · bijdragen) 29 juli 2011 08:33 (CEST)

Dat is inderdaad waar. Het gebruik van bakkerszout of broodzout is niet verplicht, zoals ik onlangs heb toegevoegd. Het is dus niet vetplicht om gejodeerd zout toe te voegen aan brood. Het zou me niets verbazen als dit inderdaad ergens Europees is geregeld, maar een goede bron ervoor heb ik niet. De branchevereniging wil het toevoegen van jodium via bakkerzout echter toch bevorderen, en doet dat via een convenant. Itsme (overleg) 30 jul 2011 23:21 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bakkerszout. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 aug 2017 01:53 (CEST)