Overleg:Balfour-verklaring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het artikel staat:

"Er zijn verschillende visies op de beweegredenen van de Engelse regering.

  • Zo zou de joodse gemeenschap in ruil voor de toezegging in de verklaring de Verenigde Staten trachten over te halen om mee te doen met de strijd in de Eerste Wereldoorlog.
  • Volgens anderen vreesde de Engelse regering de mogelijk op handen zijnde terugtrekking van Rusland uit de oorlog en hoopte zij door middel van deze verklaring de joden in Rusland enthousiast te maken voor de geallieerde zaak.
  • Een derde verklaring is dat de Engelsen de declaratie uitgegeven hebben in ruil voor de steun van de joodse gemeenschap voor een Brits protectoraat over Palestina. Dit zou voor hun belangrijk geweest zijn vanwege de strategische ligging van Palestina als voorpost bij de verdediging van het Suezkanaal.
  • Tenslotte wordt er door sommigen ook op gewezen dat de Engelsen al langer positief stonden tegenover de zionistische nationale aspiraties."

Waar komt deze informatie vandaan. Waar kan ik info vinden die deze visies onderbouwen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.168.243.40 (overleg · bijdragen)

Eens met de opmerking; serieuze bronnen zijn hier meer dan gewenst. Hanhil 25 apr 2008 06:57 (CEST)

Lord Rothschild[bewerken]

Heb "Lord Walter Rothschild" vervangen door "Lord Rothschild". De "Lord" heeft betrekking op de titel mag in dat geval niet voor de voornaam wordden gezet.

Maurice Van Meenen 18 nov 2010 15:17 (CET)