Overleg:Basiliek van Santa Maria Maggiore

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb de tekst gewijzigd in "Dat het waarschijnlijk om een paneel uit de 1e eeuw gaat werd volgens de rooms-katholieke Kerk bevestigd door C14-datering". Meer kun je niet aantonen met een C14 datering. De techniek geeft geen uitsluitsel over object of maker en geeft alleen een aantal data waarvan er één een statistisch of kunsthistorisch aannemelijke datum is. Verder weet je dan de datum waarop de organische drager (linnen of hout) is gestopt met groeien. De anorganische (chemische) afbeelding op die drager kan jonger zijn.

Robert Prummel 24 jul 2008 20:07 (CEST)[reageer]

De icoon is in 2018 gerestaureerd in de Vaticaanse Musea. Volgens de directeur ervan dateert het paneel uit de 11e of 12e eeuw. Hugo DK 30 maart 2020 16:06 (CEST)

Ontstaansverhaal te lang[brontekst bewerken]

Is het hele Efeze verhaal niet iets te breeduit neergezet als onstaansverhaal van de kerk? Gebruiker:Mattflorence

Het artikel is misschien niet helemaal in balans, omdat er na de lange paragrafen 1 en 2 te weinig informatie over de kerk zelf wordt gegeven. Ik vind niet dat om die reden deze tekst zou moeten worden ingekort, het zou wel goed zijn om de rest van het artikel uit te breiden. We zouden eigenlijk het Engelse of Duitse artikel eens moeten vertalen. Joris 16 jul 2010 11:25 (CEST)[reageer]

Heb een eerste stuk over architectuur toegevoegd. Ook de foto's wat herschikt zodat de witvlakken weg zijn. Eerste stap! Mattflorence 16 jul 2010 12:41 (CEST)[reageer]

Volgende stappen heb ik gezet in de herwerking van 30 maart 2020: zie hieronder. Hugo DK 30 maart 2020 16:07 (CEST)

Maria de Meerdere / de Mindere[brontekst bewerken]

Met Maria de Meerdere, met welke link je overigens wordt doorverwezen naar deze pagina - wordt natuurlijk Maria de Moeder van God bedoeld. Maar waar sprake is van Maria de Meerdere is er kennelijk ook een Maria de Mindere geweest. Hierover is, althans in de nl.wiki, niets terug te vinden. Kan iemand mij vertellen wie zij geweest is? De Jaren (overleg) 10 sep 2011 17:25 (CEST)[reageer]

Ik gok even Maria Magdalena, maar ga even kijken of dat ook echt zo is. Joris (overleg) 10 sep 2011 18:27 (CEST)[reageer]
"de meerdere" slaat op de basliek, niet op Maria. In Rome zijn meer dan 80 kerken aan haar gewijd. De toevoeging "de meerdere" onderscheidt dus niet de heilige, maar wel de kerk. De katholieke kerk kent geen "Maria de mindere", ook niet als het gaat om de andere bijbelse figuren met de naam Maria. Hugo DK 30 maart 2020 16:11 (CEST)
Dat klinkt logisch, maar dan is Maria de Meerdere eigenlijk wel een beetje onhandige vertaling. Wel een die ook al buiten Wikipedia werd en wordt gebruikt. Weet je of de naam voortkomt uit de titel "basilica maior", of zoals ik elders lees omdat het de grootste Mariakerk in Rome is? Joris (overleg) 30 mrt 2020 16:22 (CEST)[reageer]
Klopt, het is een onhandige vertaling. Maar enkel bij deze basilica maior (pauselijke basiliek) wordt "maior" toegevoegd aan de benaming, niet bij de drie andere basilicae maiores (Sint-Pietersbasiliek, Sint-Jan van Lateranen, Sint-Paulus buiten de Muren): in het Nederlands noch in het Latijn of het Italiaans wordt bij die drie het adjectief "maior" toegevoegd. Dat zal in het geval van deze basiliek dus niet zijn overgenomen van "basilica maior", maar wel ter onderscheiding van de andere Mariakerken. Hugo DK 30 maart 2020 16:44(CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Basiliek van Santa Maria Maggiore. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 aug 2017 04:37 (CEST)[reageer]

Grondige herwerking maart 2020[brontekst bewerken]

Ik heb het artikel grondig herwerkt en aangevuld met tekst en foto's (maart 2020). Ik heb ook enkele vermeldingen uit de vroegere versie verplaatst naar een voetnoot of zelfs helemaal verwijderd. De belangrijkste verplaatste of verwijderde passages zijn hieronder vermeld, met daaronder in cursief de motivatie.

  • In de inleiding heb ik "Italiaanse hoofdstad" verwijderd. De basiliek ligt wel in Rome, maar niet in Italië. Ze behoort immers tot het grondgebied van de Heilige Stoel. Ook heb ik de inleiding ben ik meer toegespitst op het kunsthistorische belang en minder op de stichting.
  • Ze is berucht als het toneel van de straatgevechten die tussen christenen uitbraken na de pausverkiezing van Damasus I in 366. Op een dag werden er volgens Ammianus Marcellinus 137 lijken gevonden. Het gebouw werd afgebrand door de Visigoten in de plundering van Rome onder Alarik I (410).
Hiervoor heb ik geen bronnen gevonden. In de tekst van Ammianus Marcellinus heb ik de vermelding over Liberius' basiliek niet kunnen terugvinden. Mits een correcte referentie kan die passage teruggeplaatst worden, maar misschien beter in een voetnoot.
  • De cultus van de moedergodin was in de klassieke Oudheid zeer diep geworteld in Efeze. Men poogde toen, aanvankelijk zonder succes, deze cultus te substitueren door een dienst voor de Heilige Maagd Maria. Volgens de legende zou Maria (moeder van Jezus) zelfs in Efeze zijn begraven. Het 'Huis van de maagd Maria' (Turks: Meryemana) in de buurt van Efeze is een bedevaartsoord geworden, waar zowel islamitische als christelijke gelovigen naartoe worden geleid.Tijdens het concilie werd in Efeze de Kerk van Maria gebouwd om de Efeziërs een nieuw eigen cultuscentrum te geven. Na het concilie splitste een deel van de, toen in het Perzische rijk bestaande, Syrische Kerk zich af van het in het Romeinse Rijk zetelend patriarchaat van Antiochië. Zo ontstond de Oost-Syrische of ‘Nestoriaanse kerk’.
Dit is interessante informatie over het eerste concilie van Efeze, maar veel minder relevant in een artikel over de Santa Maria Maggiore. Daarom naar een voetnoot verplaatst.
  • De naam "Basilica Liberiana" wordt nog steeds frequent gebruikt in het Italiaans, dus niet "toen nog".
  • Dat rond het jaar 350 het merendeel van het Romeinse rijk zich tot het christendom bekeerde, valt sterk te betwijfelen. Zelfs nog in 382 woedde een hevige en gewelddadige strijd tussen de aanhangers van het christendom en die van de traditionele Romeinse eredienst (zie het conflict tussen Ambrosius en Symmachus).
  • De kopjes "Basilica Liberiana" en ""Legende over het ontstaan van de basiliek" hoorden bij elkaar, maar waren onderbroken door "Voorgeschiedenis van de heroprichting". Die 3 kopjes heb ik geherstructureerd.
  • De kopjes "architectuur" en "kerkschatten" heb ik hernoemd en uitgebreid.
  • In de vorige versie werd beweerd dat Sint Hiëronymus in deze basiliek begraven ligt. In de Santa Maria Maggiore wordt wel een relikwie van hem bewaard, maar zijn graf ligt niet daar.
  • De link naar "Binnenzicht van de Santa Maria Maggiore" werkt niet, en heb ik vervangen.

Hugo DK 30 maart 2020 16:37(CEST)

    • Heel mooi gedaan! Ik heb nog een interessant boek van Richard Krautheimer over Rome in de middeleeuwen in de kast staan. Ik zal even kijken of hij nog iets schreef over de lijken en de plundering. Joris (overleg) 30 mrt 2020 19:59 (CEST)[reageer]
      • Krautheimer heeft wel een lijst van gebouwen die beschadigd werden door de Gothen, maar daar staat niets over de voorloper van de basiliek. Ook niet over die lijken. Die worden door Marcellinus vermeld in relatie tot de Basilica Sicinini (Constatque in basilica Sicinini, ubi ritus Christiani est conventiculum, uno die centum triginta septem reperta cadavera peremptorum). Op de Engelstalige wiki staat ook een stukje over dit gebouw, dat mogelijk een andere voorganger van de Maria Maggiore was. Maar het blijft wel erg vaag en hoeft hier niet vermeld te worden. Joris (overleg) 30 mrt 2020 20:50 (CEST)[reageer]