Overleg:Bestorming van de Bastille

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Riyadi in het onderwerp Jules Michelet

Jules Michelet[brontekst bewerken]

De tekst rond de romantische historicus Jule Michelet heb ik ingekort tot wat de bestorming van de Bastille aanbelangt. Andere informatie betreffende zijn werk (over o.m. Clovis, Jeanne d'Arc), alsook de waardering door Sainte-Beuve, zullen beter in het artikel over Jules Michelet zelf staan.

Airmanblue (overleg) 7 dec 2011 01:59 (CET)Reageren


Hallo airman. Ik ben het niet eens met je rigide zienswijze. De uitweiding moet weer terug. Mythes zijn er om doorgeprikt te worden. Geschiedenis en nationalisme zijn nauw met elkaar verbonden en dat blijkt hier heel duidelijk. De uitbreiding plaatst de bestorming in een perspectief.Taks (overleg) 7 dec 2011 05:16 (CET)Reageren


Hallo Taks,
Het is waar dat geschiedenis en mythes in elkaar verweven werden en nog altijd worden (met als actuele prominente actoren China, Rusland enz.). Mythes bloot leggen helpt om historische gebeurtenissen objectiever te benaderen. Komt nog daarbij dat het ontstaan van die mythes en andere geschiedkundige verdraaiingen ook nog eens zelf in de maalstroom van de geschiedenis belandt.
Wat de Bestorming van de Bastille betreft, is het bestaan van de mythe algemeen aanvaardt: zie ook de pagina hierover op de site van het Elysée.
Een kop Mythevorming in dit lemma is dus zeker op zijn plaats, maar niet informatie die enkel op Jules Michelet van toepassing is:
  • Belangrijkst argument is dat Michelet lang niet de enige auteur is van deze mythe.
  • Wat Michelet van Clovis en Jeanne d'Arc vindt, hoort eerder in de lemma's Jules Michelet, en resp. Clovis en Jeanne d'Arc.
  • Sainte-Beuve is ook geen onbesproken figuur... Laat die discussie hier buiten, ook dat hoort bij resp. Jules Michelet, Sainte-Beuve en tijdgenoten.
Om de paragraaf Mythevorming meer gewicht te geven, zet ik er een link bij naar [1].
Airmanblue (overleg) 7 dec 2011 13:01 (CET)Reageren

Het "gezag" van Michelet wordt in dit lemma een beetje getemperd door het woord "romantisch", hoewel ik betwijfel dat Michelet alleen maar romantisch geïnspireerd was. Sainte-Beuve staat niet alleen met zijn kritiek. Zelfs een aantal Fransen hebben al door dat Michelet een antiklerikale pamflettist is, met een politieke agenda, die met de waarheid een loopje nam, en auteur is van heel wat mythes. Riyadi (overleg) 8 dec 2013 23:42 (CET)Reageren