Overleg:Binaural beats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel leek uit twee dingen te bestaan. De akoestische technologie, en iets anders zweverigs, dat ik niet kan plaatsen. Dit onderdeel heb ik uit het artikel verwijderd en hieronder geplaatst. Misschien is het ooit ergens van nut, maar dan wel met wetenschappelijke onderbouwing. Elly 24 okt 2006 23:25 (CEST)[reageer]

Dat zweverige deel is niet zo zweverig. Het is wetenschappelijk onderzocht via EEG: http://en.wikipedia.org/wiki/EEG. Daar vind je dezelfde tabel met uitleg en ook vele verwijzingen naar bronnen. Ik ben verder helemaal voor het opnieuw opbouwen van de pagina inclusief alle relevante bronnen. Roos Michiel (overleg) 28 jan 2013 20:53 (CET)[reageer]

Nut van Binaural Beats[brontekst bewerken]

De binaural beat kan gebruikt worden om de geest te conditioneren. De geest heeft namelijk ook een frequentie (ook wel een brainwave genoemd), en de frequentie waarop de geest functioneert kan beïnvloed worden door middel van blootstelling aan binaural beats. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat indien de geest blootgesteld wordt aan een geluid waarin binaural beats zijn verwerkt, de frequentie waarop de geest actief is zich aanpast aan de frequentie van de binaural beat.

Binaural beats worden soms gebruikt om de geest bekend te maken met (en te gewennen aan) gezondere of meer nuttige mentale staten. Wanneer de geest bekend en gewend is aan deze betere mentale staten en ze weet te herkennen en tot ze toe te treden, zal ze meer geneigd zijn om in deze staten te functioneren. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die aan de alpha-frequentie worden blootgeteld tijdens hun studie effectievere studenten zijn, die informatie sneller en effectiever tot zich kunnen nemen. De delta en theta frequenties worden soms gebruikt om sneller en makkelijker diepere meditatieve staten te kunnen betreden, en om het emotionele leven uit te balanceren.


Frequentie Naam Beschrijving
Hoger dan 35 Hz Gamma Verbonden met het bewustzijn. Soms meer actief gedurende visualiserende meditaties.
13 tot 35 Hz Beta Normale dagelijkse staat van geest; weinig concentratie, (over)actief, onrustig, makkelijk afgeleid. Meer actief bij paniek of zorgen.
8 tot 13 Hz Alpha Geconcentreerd bezig zijn: studeren, lezen, werken, sporten. Aandachtig en ontspannen.
3,5 tot 8 Hz Theta Slaperig, dromen, creatief, creatieve bezigheid
0,5 tot 3,5 Hz Delta Slaap of diepe meditatie

Externe link[brontekst bewerken]

Bronnen onderste deel[brontekst bewerken]

Zijn er ook wetenschappelijke bronnen / bewijzen voor het onderste gedeelte van dit artikel. Of is het een hoop zweverig gewauwel?

Link bestaat niet meer[brontekst bewerken]

De eerste link ("Binaural beat-fragmenten") kan niet gevonden worden. Misschien weghalen of vervangen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.9.14.109 (overleg · bijdragen) 4 aug 2012 om 16:19 (CEST)

Bedankt voor het opmerken. Ik heb de link verwijderd, alsook een aantal bronloze beweringen. Spraakverwarring (overleg) 4 aug 2012 16:27 (CEST)[reageer]

Binaurale trilling[brontekst bewerken]

Misschien is het goed om de titel (en het verdere gebruik van de term) te wijzigen in de Nederlandse vertaling "binaurale trilling". De term "beat" wekt m.i. verwarring.