Overleg:Bob Dylan

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Folk & indeling in periodes[brontekst bewerken]

Ik ben geneigd om één en ander van de Engelse wikipedia over te nemen. Wat overigens te maken van "Zijn muziek wordt vaak omschreven als folk" ? Dat is toch geen adequate benoeming van zijn oeuvre?

Thomas: Folk is inderdaad niet echt een ideale benaming voor zijn oeuvre. Hij is van vele stijlen thuis. Zo is het ook ietwat vernederend om hem te omschrijven als een protest-writer. Met deze term fixeer je je plots op een vijftal nummers waaraan je duidelijk kunt zien dat ze maatschappij-kritisch zijn. Hij wordt trouwens niet graag omschreven als een protestzanger. Ik zou deze pagina graag serieus uitbreiden en indelen in periodes (beetje zoals op de engelstalige). Deze periodes had ik in gedachten:

1. Voor album Bob Dylan (over Robert Zimmerman en de onbekende Bob Dylan)
Zijn reis naar New York en de moeilijke periode die hij daar meemaakte. Z'n optredens in de Gaslight en Gerde's Folk City. Hoe hij contact legde met mensen als Dave Van Ronk, Woody Guthrie,....
2. De explosieve groei van de beginjaren tot het motorongeluk(1962-1966)
Waarschijnlijk de belangrijkste periode. Vanaf het eerste album 'Bob Dylan' tot 'Blonde On Blonde'. Beschrijving en evolutie van z'n albums in deze periode. Eindigend met de tour in 1966 met The Hawks.
3. Tussenperiode (1967 - 1973)
Z'n periode in Woodstock in Big Pink en het tot stand komen van 'The Basement Tapes'. Z'n album John Wesley Harding uit 1967. Ondertussen ook de woelige relatie met Albert Grossman en de albums 'Nashville Skyline', 'Self Portrait' en 'New Morning'. Aan het einde van deze periode gaat hij weg van Columbia.
4. Before and after the flood (1974 - 1977)
in 1974 verschijnt Planet Waves bij de andere platenfirma (Asylum) en gaat hij touren met The Band. Hierna gaat hij terug naar Columbia waar hij albums als 'Blood On The Tracks' en 'Desire' uitbrengt. in 75 en 76 komt er een nieuw absoluut hoogtepunt in zijn carrière met 'The Rolling Thunder Revue', een groots opgezette tournee die door de States en Canada trekt en allerhande artiesten in z'n kielzog sleept.
5. Religieuze periode (1978 - medio jaren 80)
in deze periode brengt hij albums uit als 'Saved'. Z'n teksten zijn sterk religieus geinspireerd en de sound van de muziek gaat naar de gospels. Midden jaren 80 daalt zijn populariteit enorm en wordt hij afgeschilderd als een artiest uit het verleden. Dit wordt ondermeer geillustreerd door zijn tournee met Tom Petty waar Tom de ster van de tour wordt.
6. Revival
In 1988 krijgt Dylan nieuwe moed, z'n optredens worden weer beter en er is sprake van een comeback. In 1989 is hij met z'n album 'Oh Mercy 'weer helemaal terug. Hij begint met the Never Ending Tour die tot op vandaag rondtrekt over de hele wereld.
7. The Legend continues....
Gedurende de jaren 90 en in het begin van de 21e eeuw staat Dylan sterker dan ooit. Met z'n optreden in MTV Unplugged maakt het grote publiek weer kennis met deze levende legende. Z'n nieuwe platen zijn sterker dan ooit (Time Out Of Mind, Love And Theft, Modern Times) en de nieuwe nummers lenen zich uitstekend om live te spelen. Z'n stijl is langzaamaan geëvolueerd en z'n optredens klinken tegenwoordig veelal ruig maar behouden toch nog de charme en de kwaliteit die eigen is aan Dylan.

Dylan is intussen uitgegroeid tot één van de weinige artiesten die tijdens hun leven onsterfelijke legendes geworden zijn. Hij heeft succes bij jong en oud en deinst er nog steeds niet voor terug om te experimenteren. In 2004 brengt hij een eerste deel van z'n autobiografie uit, wie dacht dat hij de mystiek rond zijn persoon hiermee zou verklaren zat verkeerd, de mystiek wordt alleen maar groter!



  • Inderdaad veel betere indeling. Sowieso stel ik voor ene Phil Ochs te verwijderen. Heb ik nog nooit van gehoord. Hooguit op zijn pagina een link naar Dylan.-DePiep 10 mrt 2005 18:01 (CET)[reageer]


(Werk ik wel op de goeie pagina:) Het gaat me hierom: Ik las ergens dat het niet Dylan was die riep play it fucking loud. Dat zou een technicus in de buurt gedaan hebben; vanwege de onzekerheid hierover, zou je die uitroep toch niet in een cyclopedische biografie mogen opnemen. Dus gooi dat zinnetje eruit; hij, dylan, heeft wel mooiere dingen geroepen. Dylan stamt trouwens nog van voor het fuck-fuck-fuck tijdperk. Weg met die onzin.

  • Heb nog nooit gehoord dat iemand anders dan Dylan zelf dit riep. Het lijkt me wel relevant, het betekent nl. de ommekeer van pure folk naar folk-rock, en het niet accepteren van zijn fans. -Zout 17 jan 2007 01:59 (CET)[reageer]


Wordt het niet tijd om het uitstekende Engelstalige lemma over Bob Dylan naar het Nederlands om te zetten. Dat mag toch wel, vertalen uit andere Wikipedia?

Ik zou er wel mee willen beginnen, elke alinea uit het engelstalige is zonder meer meegenomen, wat er nu staat is niet bijster goed! Prunusjager.

Ja, dat mag. Ga je gang. Ad 17 apr 2005 18:06 (CEST)[reageer]

Dylan fotomateriaal[brontekst bewerken]

Kan aan het begin van het Dylan-artikel toch niet beter een portret-foto komen te staan! Zoals eerst. Dat is passender; Dylan is niet bekend vanwege een of ander popgroep die hier nu vertoont wordt! Deze reden alleen al rechtvaardigt het achterwege laten van een dergelijke nonsensfoto. Dylans grote betekenis stamt uit de jaren zestig, toen hij nog jong was. Forever jong ziet hij er ook al niet uit op die 'groepsfoto'. Zelf beeldt Dylan zich jong en fris af, zie de foto op de kaft van zijn recente "Chronicles". En kijk weer naar het voortreffelijke Dylan lemma van de Engelse Wikipedia, dat ik nu aan het vertalen ben. Maar met die verlepte foto uit Dylans megatoer vergaat me bijna de lol. Eigenlijk slaat die commerciele nepfoto nergens op. Zit de organisator van zijn aanstaande Holland-toernee er soms achter!!?

Prunusjager.

Ja dat mag wel, maar dan moet de foto vrij van auteursrechten zijn. Ook in geval van twijfel is hier de regel zo een plaatje te verwijderen. De huidige foto geeft in het plaatje zelf al aan dat er vrij zeker auteursrechten op zitten. Via Google (niet via zoeken van afbeeldingen), lukt het ws wel iets te vinden met een expliciete vermelding over public domain o.i.d. RonaldB 2 aug 2005 01:32 (CEST)[reageer]

Sportvisserij?[brontekst bewerken]

Opmerking over sportvisserij verwijderd; ik kan geen steun hiervoor vinden via Google. Graag bron aangeven. – gpvos (overleg) 27 sep 2005 23:56 (CEST)[reageer]

Hele artikel staat vol met NPOV-uitspraken. Yorian 5 dec 2006 16:47 (CET)[reageer]

Naam in intro[brontekst bewerken]

In hoeverre is de hebreeuwse naam van Bob Dylan relevant in de intro? (Naar mijn mening niet zo...) netraaM12 okt 2011 22:28 (CEST)[reageer]

In de tekst wordt momenteel nergens verwezen naar de bootleg series ... misschien kan dit wel een zinvolle aanvulling zijn op het overzicht in 'periodes'.

Voor die periodes wordt nu namelijk voornamelijk uitgegaan van de officiële studioplaten. Bij Dylan blijken dit vaak slechts momentopnames van een artistiek proces te zijn. De Bootleg Series geven, soms achteraf, een nog ander beeld. In de huidige tekst wordt bvb. Infidels vermeld als een plaat die wel weet te bekoren ... de perceptie is toch nog een stukje sterker als achteraf blijkt dat ook Blind Wille Mc Tell tijdens die sessies werd opgenomen.Tvddries (overleg) 10 mei 2012 14:06 (CEST)[reageer]

Plaatsbepaling[brontekst bewerken]

Ik vind dit hoofdstuk echt afgrijselijk geschreven. Weinig neutraal, te wervend en geen bronnen.

"Het is wel als zijn tragiek beschouwd dat hij de confrontatie verloren heeft. Achteraf gezien kón hij die alleen maar verliezen." - Persoonlijke visie, gewauwel

"Aan Dylan wordt de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen gegeven heeft." Bron? Hoe staaf je zoiets?

"Over sommige regels en zelfs hele liedjes breken kenners zich al jaren het hoofd." Nou zeg!


Encyclopediciteit van inhoud en stijl

Encyclopediciteit van inhoud houdt de mate in waarin bepaalde inhoud of toevoegingen aan artikelen in een encyclopedie thuishoren. Reclame-uitingen horen bijvoorbeeld vanwege dit principe verwijderd te worden. Op dezelfde manier kunnen toevoegingen die niet belangwekkend genoeg zijn voor een onderwerp weggehaald worden. Daaronder vallen ook uitingen of verwijzingen naar persoonlijke ideeën en visies van een gebruiker, die op Wikipedia "origineel onderzoek" genoemd worden.

Voel je vrij en ga je gang. MatthijsWiki (overleg) 23 jun 2015 06:57 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bob Dylan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 jul 2017 13:36 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Bob Dylan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 21:48 (CEST)[reageer]